”Svårt att inte påverka sina barn politiskt”

RELATIONER

Åsikter går i arv – trots att föräldrar försöker vara opartiska

Foto: Färgar av sig Roger Mogert tar gärna med sig döttrarna på politiska evenemang - även om de mest brukar vara intresserade av hoppborgar och lekplatser. Han försöker vara neutral, men tror att åsikter ändå färgar av sig. ”Mina barn vet exempelvis hur illa jag tycker om rasism”, säger Roger Mogert.

Gick du i förstamajtåget som barn?

Då är chansen stor att du gör det själv i dag - med dina egna småttingar.

Ungefär 75 procent av alla svenskar röstar nämligen som sina föräldrar - som i sin tur för över det ideologiska arvet till nästa generation.

Foto: Roger Mogert.

Enligt statsvetaren Magnus Hagevi som forskat i ämnet är det politiska arvet som starkast på högerkanten.

– Åtta av tio svenskar som växte upp med föräldrar som röstar blått, gör detsamma. På vänsterkanten är motsvarande siffra sju av tio, säger han.

Ofta behöver vuxna inte ens avslöja sina partitillhörigheter - barnen snappar upp värderingar ändå.

– Föräldrar vill gärna tro att de är opartiska men både svensk och internationell forskning visar att vi påverkar våra barn till att rösta som vi gör, säger Magnus Hagevi.

Stockholms oppositionsborgarråd Roger Mogert (s) har tre döttrar tillsammans med partikamraten Veronica Palm. Han är medveten om att det är svårt att vara opartisk.

– Jag vill såklart att barnen ska tänka självständigt. Samtidigt är det svårt att vara objektiv, särskilt när man är politiskt engagerad, säger han.

Sin egen uppväxt beskriver Roger Mogert som helt "opolitisk". Han visste inte vad föräldrarna röstade på förrän i vuxen ålder. Då visade det sig att hans ideologiska värderingar stämde väl överens med hans föräldrars.

– Det är nog oundvikligt att inte påverka. Mina barn vet exempelvis hur illa jag tycker om orättvisa och rasism. Självklart vill jag att de ska tycka som jag, i alla fall i grundläggande värdefrågor.

Har du sett några tendenser hos dina barn än?

– Nej, än så länge är de mest intresserade av fotboll. Och när vi går i förstamajtåget är det främst hoppborgen som lockar. Men ett av mina barn styrde barnrådet på förskolan med järnhand. Hon var jätteengagerad, och det kanske tyder på att hon har ärvt ett visst intresse för samhällsfrågor.

Åtta av tio röstar som sina föräldrar

Åtta av tio röstar som sina föräldrar, enligt forskning. Arvet från pappa är oftast starkast.

Mamma + pappa höger = Barnen röstar blått

Mamma + pappa vänster= Barnen röstar rött

Mamma vänster + pappa höger = Barnen röstar blått

Mamma höger + pappa vänster = Barnen röstar rött

Mamma och pappa utan stark förankring åt något håll = Barnen röstar blått

1 av 2 | Foto: Olof Palme på 1:a maj-demonstration 1985.

... men en del gör tvärtom

Olof Palme (s) växte upp i ett borgerligt hem på Östermalm. Efter ett ungdomsår i USA kom han hem och deklarerade "jag är demokratisk socialist" och blev sedermera socialdemokratisk partiledare och statsminister i Sverige.

Nyamko Sabuni (fp) var tidigare minister i en Reinfelts regering. Hennes pappa var motståndsman i Kongo och har sagt att han hellre hade sett dottern engagera sig i Socialdemokraterna.

Så säger aftonbladet.se:s läsare

Röstar du som dina föräldrar?

Ja  20.37 procent

Nej 54.27 procent

Vet inte hur det röstar 25.35 procent

Antal röster: 9,655

Försöker du få dina barn att rösta som du?

Ja  27.12 procent

Nej, jag försöker vara neutral  72.88 procent

Antal röster: 4,970

Omröstningen ger en bild av vad de av Aftonbladets läsare som valt att rösta på nätet tycker.

ARTIKELN HANDLAR OM