Korven är stoppad - 2014 gör hipstern egen yoghurt

RELATIONER

Experterna spår vad som är hett och rätt 2014

Foto: Hur blir 2014? Med hjälp av våra experter blickar Aftonbladet in i framtiden.

Hur blir det nu då - slänger vi ut curlingmorsorna, 5:2-dieten och den där hen?

Och, i så fall, vad får vi i stället?

Wendela plockar fram kristallkulan och spanar in i framtiden för att ta reda på vad som blir det nya, heta 2014.

Så har det blivit dags att tacka för ett år fyllt till bredden av länder som sagt ja till homoäktenskap och nej till fria aborter. Vi har genomlevt politiska förslag om polygami, delat barnbidrag och extra pappamånader. Var och varannan svensk har ägnat 2013 åt att banta enligt nya sifferkombinationer, bjuda på långkok och tokträna. I all denna röra har dessutom vår vän hen gjort entré på allvar.

Men allt det här är givetvis sååå 2013.

Nu blickar vi i stället framåt!

Det vi alla så klart vill veta är - vad har nästa år att bjuda på? Våra främsta experter vet och avslöjar sina framtidsprognoser för att göra dig ordentligt taggad och rustad för det kommande året.

Hälsa/Träning:

Shirin Djavidi, träningsexpert:

Foto: Shirin Djavidi.

Högintensiva pass och "outdoor-träningen" fortsätter. Yoga, självmassage och andra återhämtningsövningar blir en förutsättning för att orka med stressen. Mycket handlar om "back to basic", att träna ska vara enkelt, roligt och effektivt. Träningsresor fortsätter att vara en superboom under 2014. När det gäller mat och dieter tänker vi mer och mer hållbart och långsiktigt. Vi börjar bli trötta på kortsiktiga dieter och söker balans mellan mat, hälsa och fysik.

Jobbet:

Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen:

Foto: Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Vi får en betydligt bättre tillväxt i ekonomin vilken innebär att fler kommer ut i arbete. Jobben kommer främst att finnas inom den privata tjänstesektorn, exempelvis hotell, restaurang och handel. Hushållsnära tjänster ökar, liksom företagstjänster, typ it-konsulter och teknisk rådgivning. Ökningen sker i alla län, men tre fjärdedelar av jobben finns i storstadsregionerna. Jag ser ljust på framtiden och tror att 2014 blir ett mycket bra år! Majoriteten av alla som söker jobb får anställning via kontakter och vänner.

Relation:

Linn Heed, psykolog, psykoterapeut och sexolog:

Foto: Linn Heed.

Folk tröttnar på ytliga relationer och dejtande. Nu längtar vi efter sammanhang, stabilitet och intimitet. Kärnfamiljen återerövras, samtidigt som toleransen för alternativa familje- och relationsbildningar ökar. En trend vi sett de senaste åren är att vi har sex alltmer sällan, men att antalet sexpartners blir fler, det tror jag vi vill förändra. Jag tror även att öppenheten kring sex- och relationsmissbruk ökar, vilket är bra. Fler söker hjälp och problematiken tas på allvar.

Familj:

Hanna Thermaenius, barnpsykolog:

Foto: Hanna Termaenius.

Föräldraskapet blir mindre identitetskapande och det gör att barn inte längre ses som små accessoarer som ska stöpas i formen av balettprinsessa eller fotbollsproffs. Vi umgås på ett mer opretentiöst sätt och skippar barnens styrda aktiviteter. Den "glossiga" föräldratypen är på väg bort. Barn får vara barn igen, och vi vuxna vågar lita på att vi är bra föräldrar vilket gör ungarna tryggare och lugnare.

Jämställdhet:

Kristina Henkel, statsvetare med genusinriktning, driver utbildningsföretaget Jämställt:

Foto: Kristina Henkel.

Jämställdhet blir en valfråga. Skillnaderna mellan män och kvinnor har ökat de senaste åren. Konsekvensen ser vi nu, i form av en mer ojämlik skola, ökade löneskillnader, att kvinnor inte kan leva på sin pension och att vården går på knäna. Jag tror inte att folk accepterar det längre. Fler och fler inser att sjuksköterskornas och lärarnas löner behöver höjas för allas skull. Kopplingen mellan rasism och antifeminism debatteras alltmer, liksom att diskussionerna kring införandet av ett tredje juridiskt kön landar i ett lagförslag.

Mat:

Lennart Wallander, vd och projektledare på matreklambyrån Food and friends:

Foto: Lennart Wallander.

Vi går ifrån att vara rena i smaken till att blanda. Ledordet blir "mash it up". Tänk pasta bolognese med thaibasilika, tänk det nordiska köket med het kryddning och en touch av Italien. Närproducerat blir mindre viktigt, i stället fokuserar vi på vad vi stoppar i oss, inte varifrån råvaran kommer. Överlag ökar vårt intresse för mat och hur vi mår av det vi äter. Och när hipstern bakat klart sina surdegsbröd och stoppat sina korvar kommer han att börja göra sin egen yoghurt. Årets maträtt blir grönsaksbaserad. Veggievore i motsats till carnivore.

Design:

Stefan Nilsson, Trendanalytiker:

Foto: Trendexperten Stefan Nilsson.

2014 är dramatikens år. Scenografisk inredning, mycket svart med udda färgkrockar. Hantverket hamnar återigen i fokus, vi ser mer folklore, massor av trä och färger som gult och rött. En annan trend är ”nursery”, med pasteller och barnliknande referenser. Nästa år kommer vi även att leka med grafiska linjer och jag ser att längtan till landet kommer tillbaka och genomsyrar hur vi inreder. Trenden är grönska och eko-inspireration men på ett mer futuristiskt sätt.