Romantiska filmer förstör ditt kärleksliv

Brukar du drömma dig bort framför en romantisk komedi?

Det kan ha sitt pris.

Filmer som Notting Hill och Bridget Jones dagbok ger dig ett sämre kärleksliv, enligt en ny studie.

Överdosera inte romantiska filmer, är budskapet i en ny studie. Här spelar Hugh Grant och Julia Roberts kära i den romantiska komedin Notting Hill.
Överdosera inte romantiska filmer, är budskapet i en ny studie. Här spelar Hugh Grant och Julia Roberts kära i den romantiska komedin Notting Hill.

Harmlösa kärlekssagor – med garanterat lyckliga slut. Det är nog bilden många har av romantiska komedier. Men filmerna är inte bara ofarlig underhållning, enligt en ny studie. De kan ge både orealistiska och ohälsosamma förväntningar på riktiga förhållanden, varnar forskare vid Heriot Watt University i Edinburgh. Personer som ser dessa filmer tror oftare på förutbestämd kärlek, enligt studien. Dessutom väntar sig fler av dem ett perfekt förhållande direkt. Färre tror också att man behöver jobba på relationen för att hålla samman.

– Problemet är att medan de flesta av oss vet att idén om det perfekta förhållandet är orealistisk så är andra mer påverkade av hur media porträtterar det här än vi inser, säger Bjarne Holmes som lett undersökningen.

Bara en partner

Sammanlagt studerades 40 succéfilmer från 1995 till 2005, bland annat Du har mail, Bröllopsfixaren, Kärleken checkar in och Medan du sov. I de flesta faller paret genast för varandra, enligt forskarna. De menar också att filmerna ger budskapet att det bara finns en perfekt partner.

– Det finns en föreställning om ödet, och par i romantiska komedier förstår genast varandra, säger Bjarne Holmes.

Han menar också att vissa tror att det ska vara precis så. Alltså blir de besvikna, är Holmes inte helt oväntade upptäckt.

Tror på ödet

I en annan studie av Holmes fick hundra studenter se på den romantiska komedin Om ödet får bestämma, med Kate Beckinsale och John Cusack. Samtidigt tittade hundra andra på ett drama av David Lynch. Efter filmen fyllde försökspersonerna i ett formulär – och de som sett den romantiska filmen svarade i mycket högre utsträckning att de trodde på ödet.

Publisert: