”Myt att kvinnors våld ser annorlunda ut”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-03

Forskaren Jenny Yourstone varför allt fler kvinnor använder våld

Källa: BRÅ, bygger på statistik mellan 1995 och 2007.
Källa: BRÅ, bygger på statistik mellan 1995 och 2007.

Varför använder kvinnor mer våld?

– Kvinnor närmar sig männen beteendemässigt på alla sätt, är till exempel ute på krogen och dricker alkohol. Samtidigt är toleransen mot kvinnors våld inte lika stor längre vilket gör att fler anmäler. Det är inte lika tabu­belagt eller skämmigt att anmäla kvinnor. Definitionen av brott har också blivit snävare.

Kommer våldet att öka?

– Ja, det är en uppåtgående trend. Men vi vet inte hur snabbt det går. Även om kvinnor kan vara minst lika våldsamma som män så kommer det att ta lång tid innan de är på samma nivå som männen.

Jenny Yourstone, forskare på Kriminalvården.
Jenny Yourstone, forskare på Kriminalvården.

Är kvinnor mindre brutala än män?

– Det är en myt att kvinnors våld ser annorlunda ut. Kvinnor kan vara minst lika brutala. De använder vapen och tillhyggen lika ofta när de dödar, de är inte bara ”giftmörderskor”. Kvinnor som begår våldsbrott bryter också mot normen. Ofta anses de vara endera ”mad or bad”, och döms oftare till rättspsykiatrisk vård.

Hur stoppar vi våldet?

– Man måste stoppa våldet generellt. Men det är viktigt att fånga upp kvinnor med våldsbeteende tidigt. Kvinnor uttrycker sig annorlunda än männen och är mer introverta i sin aggressivitet. Kvinnor som dödar har ofta signalerat tidigt att de mår dåligt utan att någon reagerat.