Åsa vill inte ha en välfylld kalender

Av: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi umgås och bara skrotar runt"

Alla småbarnsföräldrar hoppar inte på stresståget. Åsa Brolin och hennes man Henrik hoppade snarare av när de fick barn.

- Folk kan bli väldigt provocerade av att jag tar det lugnt, säger Åsa.

Foto: Carolina Byrmo
Åsa Brolin är nöjd med en kopp kaffe i lugn och ro.

Man brukar beskriva dagens småbarnsföräldrar som en stressad grupp som vill ha allt på samma gång: välrenoverat hus, karriär, häftiga semestrar och kvalitetstid med familjen. Men naturligtvis finns det de som går åt motsatt håll.

Skribenten Åsa Brolin och hennes man Henrik Berglund sålde sin innerstadslägenhet i Stockholm när de fick barnen Elsa, 4 och Allan, 2. Istället köpte de ett billigare radhus i en förort två mil från stan.

Tävlar om tom kalender

- Genom att minska våra boendekostnader fick vi båda råd att arbeta deltid, säger Åsa. Vi är lyckligt lottade som har förstående arbetsgivare.

Idag har hon en halvtidstjänst samt frilansar hemifrån. Maken jobbar 80 procent och barnen går deltid på dagis. Hon beskriver lite skämtsamt deras liv som ”icke-perfekt, ambitionslöst och lättjefullt”.

- Vi brukar tävla om vem som har tommast kalender.

Visst har det blivit mindre pengar i hushållskassan. Det blir inte lika mycket resor och restaurangbesök som förr, men det upplever paret inte som något problem.

Struntar i renoveringstrenden

För ett år sen väckte Åsa uppmärksamhet med en antirenoverings-artikel i tidningen Mama. Där menade hon att folk har blivit fanatiska när det gäller inredning. Från att ha varit en hobby i skymundan, förväntas nu alla lägga ner tid och pengar på att hitta sin rätta stil. Hon berättade om ett tillfälle när hon nöjt visat släkten runt i sitt nya torp, men endast bemötts av renoveringsråd och frågor om vad de ska göra med skåpluckorna. Öppna och stänga dem, blev Åsas svar.

- Visst, jag gillar också att ha det rent och snyggt hemma. Men inget kan få mig att renovera bara för att det är en trend just nu. Jag är helt ointresserad och känner inte att jag måste byta skåpluckor eller slå ut väggar bara för att alla andra gör det. Man kan vara lycklig utan att ha en fondvägg.

Kaffe och tidning

Hon tror att nyckeln till ett skönt liv handlar om att inte jämföra sig så mycket med andra småbarnsföräldrar och att sänka sina ambitioner.

- Min ambition varje dag är att få ta en kopp kaffe och läsa tidningen i lugn och ro. Får jag göra det så är jag nöjd. Förmodligen är jag alla klättrande karriäristers stora skräckexempel. Men jag känner ingen plikt att försöka leva upp till någon idealbild av familjelivet.

Den tid som frigörs på att inte jobba heltid eller topprenovera lägger familjen på att umgås med vänner och bara skrota runt.

- Jag tar för det mesta god tid på mig. Det blir inga panikstressiga morgnar vid dagislämningen, jag strosar snarare än jagar runt i matbutiken och läser böcker så fort jag kommer åt. Jag vill inte effektivisera vardagen utan hellre göra motsatsen. Som kvällsmänniska föredrar jag att ha lugna dagar och istället jobba lite extra på kvällen när barnen har somnat.

Lugnt liv provocerar

Åsa konstaterar att det inte bara är stressen som har ökat, utan samtalen om stress har också ökat.

- Det har blivit högstatus att berätta hur många bollar i luften man har och beklaga sig över hur körigt det är att ha småbarn mitt i karriären. Underförstått ska alla nicka och hålla med. När jag inflikar att jag inte alls tycker det är stressigt blir folk ofta provocerade. Det är anmärkningsvärt att bland det mest provocerande man kan säga idag är att man har ett lugnt liv.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN