Familjerelationer

”Vi fick lära oss att allt är fel”

Av: 

Daniel Pernikliski

RELATIONER

Daniel Pernikliski om barnmorskornas olika åsikter – ofta ristade i sten

Daniel Pernikliski är krönikör på Wendela.
Daniel Pernikliski är krönikör på Wendela.

När min dotter föddes hade vi, på två dygn, att göra med säkert fem olika barnmorskor.

Inte nog med att det var fem olika åsikter, det var fem olika åsikter ristade i sten.

Man får absolut inte använda amningsnapp säger den ene, "det ska göra ont i början", för att avlösas av en annan som säger att om det gör för ont kan man använda sig av en amningsnapp.

När det sedan kom till medicinering hade man kunnat tro att det skulle finnas mer noggranna direktiv om vilka värktabletter man kan ta mot eftervärkarna, men det var samma sak där.

Vi fick olika bud om både vilka sorters tabletter man skulle använda och hur många man kunde ta.

Den uppsättning värktabletter vi redan hade fått av en barnmorska, fick vi byta ut mot den "rätta" kombinationen, när den nya barnmorskan hade gått på sitt skift.

När vi sedan lämnade BB, för att börja ett nytt liv hemma, visste vi mindre om hur man sköter ett barn än vi någonsin gjort tidigare.

Förvirringen var total och vi hade fått lära oss att allt är fel.

Barnmorskorna borde få gå på en kurs där de lär sig att sluta ljuga (som i fallet med alkohol och amning till exempel) och skilja vetenskapligt belagda fakta, från sina egna personliga teorier.

Den största uppgiften borde vara att få föräldrar att känna sig trygga i sin linje.

Informationen måste vara tydlig, om att varje barn är en individ och att olika metoder fungerar olika bra på olika personer.

Det är min fulla övertygelse att det är bättre med en trygg och harmonisk förälder som matar sitt barn genom en amningsnapp eller med flaska, än en förtvivlad mamma som matar sitt barn med blod från sitt såriga bröst.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer