Relationer

”Steka fiskpinnar är väl inte att laga mat!”

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Nytt spel avslöjar hur jämställda ni är

RENT SPEL?  Det blev många diskussioner om vem som gör vad när Aftonbladet-journalisten Sara Milstead, 35, och maken Dave, 41, testade nya jämställdhetsspelet. Ettårige Arvid ville också ha ett finger med i spelet.
RENT SPEL? Det blev många diskussioner om vem som gör vad när Aftonbladet-journalisten Sara Milstead, 35, och maken Dave, 41, testade nya jämställdhetsspelet. Ettårige Arvid ville också ha ett finger med i spelet.

Brygga kaffe 1 poäng.

Byta däck 4 poäng.

I nya sällskapsspelet ”Komma lika” är inte målet att vinna, utan att komma just lika.

– Jag önskar att spelet ska bidra till att väcka diskussion och tankar, säger spelet skapare Maria Loohufvud.

Kylskåpet är spelplanen.

Grafiska formgivaren Maria Loohufvud ville göra något som handlar om jämställdhet.

– Jag ville se vad jag kunde bidra med som formgivare. Jag hade jättemånga olika idéer men de fastnade i att de bara visade på problemen.

”Positivt sätt att synliggöra”

Till slut fick hon idén att göra ett spel om vardagen, där eventuella orättvisor i hushållsarbetet synliggörs – och kan rättas till.

– Jag är själv sambo och då vill man ju dela på allt. Men det är lätt att hamna i diskussioner där båda tycker att de gör mest. Det här är ett positivt, lekfullt och konkret sätt att synliggöra vem som gör vad.

Poäng utifrån syssla

I ”Komma lika” är kylskåpsdörren spelplanen. Varje spelare samlar genom sina insatser i hushållet magneter. Rensa avloppet ger fyra, att natta barn ger ett poäng – såvida de inte är trotsåldern, för då dubbleras värdet.

– Jag har satt poäng utifrån hur lång tid en syssla tar att göra, men också efter hur tråkig den är. Sedan har de som testat spelet fått tycka till. Jag har inga barn själv och hade tydligen satt för höga poäng på allt som har med barn att göra, säger Maria Loohufvud.

Vill väcka diskussion

Hon säger att spelet ofta väcker tävlingsinstinkten hos de inblandade.

– Spelet går ju ut på att komma lika. Men det gör väl inget om sängen är lite extra bäddad de veckorna man spelar …

Förhoppningen är att spelarna inte ska ta det hela på alltför blodigt allvar, men att det ändå kan väcka lite tankar och diskussioner.

– Jämställdhet är något så mycket större än vem som diskar. Men jag önskar att folk funderar lite på de där mer osynliga sysslorna som att ta ansvar och planera. Spelet kan också vara ett sätt att få barnen att hjälpa till hemma, säger Maria Loohufvud.

”Det förutsätter att man är ärlig”

105 blåa och 96 bruna magneter.

Paret Milstead lyckades inte komma lika i spelet om vardagen.

Och anklagelserna om fusk ven i luften.

– Själva idén är bra och det är ett lekfullt sätt att åskådliggöra skillnader. Men det förutsätter att man är ärlig, säger Sara Milstead och skrattar.

Maken Dave tar anklagelserna med ro.

– Självklart ledde det till något slags bråk. Men det stimulerade också en bra diskussion om vem som gör vad, säger han.

Fusk eller ej – i vissa fall rörde det sig om tolkningsfrågor.

– Att göra fiskpinnar går inte att jämföra med om man lagar all mat från grunden, till exempel panerar fisk. Och det borde vara mer värt att jag tvättat bilen själv, i stället för att köra in den i biltvätten som Dave gjorde, säger Sara och tillägger:

– Fast jag får medge att det senare alternativet var bättre, för då blev bilen ren.

Maria är designern

Namn: Maria Loohufvud. Ålder: 31. Familj: Sambo. Bor: Lägenhet i Stockholm. Yrke: Grafisk formgivare. Hennes spel ”Komma lika” börjar säljas på Designtorget på måndag. Från och med oktober på flera större kedjor och i småbutiker. Spelet finns i två varianter, en för familjer och en för par.

Publisert: