Att festa eller inte – den stora frågan

avYasmine Winberg

RELATIONER

Delade åsikter om hur Prideveckan utnyttjas bäst

Foto: ”MÅNGA FÖRMINSKAR HOMOSEXUALITET” Både Angelica Herger och Emma Jennie Larsson möts ofta av fördomar. De har besökt Pridefestivalen fem år i rad, men använder tiden på olika sätt.

Pridefestivalen är i full gång. Men alla är inte överens om hur tiden bäst ska utnyttjas.

– Jag vill inte festa bort problemen utan lyfta upp och diskutera, säger ­Angelica Herger, en av ­besökarna.

”Bögstryk i tunnelbanan. En god anledning att festa.”

Så lyder ett av budskapen i Prides festivalkampanj #jagfestarmot, som möttes av vrede när den släpptes av reklambyrån Isobar i ­våras. Av kritiker beskrivs kampanjen främst som smaklös och förminskande.

Angelica Herger, 27, är en av dem. Hon är också en av ­initiativtagarna till en alternativ tillställning som sedan tre år tillbaka går veckan före Pride och kallas ­Pride@Boulevard.

Ingen alkohol

– Vi serverar ingen alkohol – folk ska inte gå dit för att festa. Den veckan ligger fokus på berättelser. Där handlar det om att skapa en norm, till exempel att det inte är konstigt att vilja bli kallad hen eller den, säger Angelica Herger.

I veckan besökte hon en klubb tillsammans med tjejen hon träffar. Efteråt fick de utstå påhopp från främmande på gatan – enbart på grund av deras läggning.

– Det finns fortfarande så mycket fördomar därute, det kan jag inte festa bort.

Emma Jennie Larsson, 23, är en av karaktärerna från realityserien ”Flator” som sändes i SVT tidigare i våras. Hon laddar länge inför Pridefestivalen – en vecka hon helt avsatt till fest.

– Jag festar från morgon till morgon och sover väldigt lite. När jag går utanför dörren klär jag mig i festkläder och är alltid redo. Det blir mycket alkohol, man kommer att vara sliten på söndag.

Vill umgås och ha kul

Fem år i rad har hon besökt Pridefestivalen i Stockholm – men väljer bort seminarier.

– De intresserar inte mig alls. Jag tycker att det är jäkligt viktigt, jag vet att många har det svårt. Men jag är inte intresserad av att lyssna, utan vill umgås och ha kul. På Pride blir jag en ungdom igen, säger Emma Jennie Larsson.

Men förutom föreläsningar och fest blir det en del andra inslag under paraden som hålls på lördag.

– Jag ska gå topless på stan. Det är jättehärligt och något alla borde testa, säger Angelica Herger innan hon springer i väg till ett seminarium om queer intersektionell sexualupplysning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq