Föräldrarna är ett hot mot fotbollen

Zoran Lukic vill ha bort mamma och pappa från träningsplanen

Föräldrar ska hålla sig ifrån träningen, säger Zoran Lukic.
Föräldrar ska hålla sig ifrån träningen, säger Zoran Lukic.

– Lita på tränaren och prata inte fotboll hemma.

Det säger Djurgårdens tränare Zoran Lukic.

Zoran Lukic har lång erfarenhet av fotbollsspelande ungdomar och deras föräldrar. Han tycker att barn ska leka med bollen upp till tolv års ålder, men många föräldrar vill annorlunda för sina barn.

– Föräldrarna står vid planen och skriker åt barnen att de ska passa eller spela hem. De styr barnen som inte får möjlighet att tänka själva, säger han.

Barnen ska bli proffs

Krävande föräldrar finns inom alla sporter och ursprung men Zoran Lukic säger att mest utsatta är invandrarbarnen.

– Invandrarföräldrar har inget tålamod. Det är en lång process för en fotbollsspelare att gå från barn till junior men föräldrarna har inte tid att vänta, de stressar barnen, säger han.

Zoran Lukic menar att den främsta anledningen till pressen på de unga spelarna är att föräldrarna ser en ny liten Zlatan eller Mellberg i sin son. De vill att barnen ska bli proffs och tjäna mycket pengar.

En del av problemet kan lösas med en stark ungdomsledare som tydligt talar om för föräldrarna var gränsen går men viktigare ändå är att ge föräldrarna utbildning i hur barn utvecklas.

Lita på tränaren

– Om man tidigt börjar jobba med föräldrarna och berättar om hur barn utvecklas så tror jag att nästan alla föräldrar som pressar sina barn skulle sluta med det. De tror att de hjälper barnen men i själva verket mår barnen dåligt om de pressas för mycket, säger han.

Hur ska då en bra fotbollsförälder vara?

– Han ska skjutsa och stötta barnet. Om barnet är över tolv år så tycker jag inte att föräldrarna ska vara med på träningen, eftersom barnen blir friare och mer kreativa om föräldrarna inte sitter på läktaren.

– Föräldrarna är det största hotet och hindret i barnens utveckling inom fotbollen.

Chatta

med Zoran Lukic måndag 7 oktober kl. 14.00.

Therese Holmberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN