Ge bort ett äventyr!

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så slipper du jakten på onödiga leksaker

Foto: Getty IMages

Ännu ett barnkalas, ännu en jakt på present. Vad köper

man, som betyder något men som inte kostar för mycket?

Ge bort ett äventyr i stället!

Alla barn tycker om att bli bjudna på kalas och ge sin kompis en present. Som förälder däremot kan det vara knepigt att hitta rätt sak: något som är roligt, originellt och inte kostar alltför mycket. Många tycker också att det känns jobbigt att bygga vidare på det prylberg som finns i de flesta barnfamiljers hem.

Hets kring presenterna

– Det är klart att det i sig inte är fel med presenter. Men det blir ju en väldig hets runt jul och födelsedagar, säger frilansjournalisten och författaren Katarina Bjärvall, som skrivit boken ”Vill ha mer – om barn, tid och konsumtion”.

Hon är själv tvåbarnsmamma, känner väl igen presentproblematiken och har funderat på alternativ.

– Min 5-årige son brukar välja något av sina egna saker, som en bok eller ett pussel, att ge bort. Det tycker jag är helt okej, och han gillar det – det är ju verkligen han som ger bort saken.

Hon påpekar att det förstås måste vara barnets eget beslut och att man som vuxen måste styra lite så att det inte blir favoritnallen eller en trasig pryl som slås in. Hon medger också att det kan kännas lite avigt att sprida tanken till andra föräldrar.

– Ofta är det ju barnen som känner varandra, man kanske inte känner de andra föräldrarna. Då kan det vara svårt att ta upp.

Ge bort tid

Foto: Mats Strand
Katarina Bjärvall tipsar om alternativa presenter.

En annan bra idé om man inte vill lägga tid på att jaga den där roliga, originella och billiga presenten är att i stället ge den tiden direkt till födelsedagsbarnet. Det finns många upplevelser att ge bort, som inte kostar just någonting.

– Många barnfamiljer har ett så pressat tidsschema i dag att ett bullbak inte hinns med. Det tycker jag kan vara en jättebra present, säger Katarina Bjärvall.

Att ge bort en upplevelse är också ett sätt att få barnet att känna sigmer delaktig i presenten.

– Min dotter gav mig en picknick i present och hon hade verkligen ansträngt sig: fixat ihop en korg och väldigt noga tänkt ut vilken plats som var den allra bästa.

Att vara medveten om hur och vad vi konsumerar är bra, och det är också bra att lära barnen att tänka efter. Men, säger Katarina Bjärvall, i det stora hela är födelsedagspresenter ändå en bagatell.

– Vi kan inte skylla vår överkonsumtion på barnen. Det är vi vuxna som bestämmer och det är vi som har ansvaret.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN