Tusentals läser om Fatous oro för sin dotters oskuld

RELATIONER

Nu tar tjejerna över bloggen

Foto: Sven-Olof Englund
Familjesåpa på nätet Fatou Touray skriver om pannkasbak, läxtjat och tonårsprat. I bloggsåpan om familjens liv är alla med, från minstingen Mabou, 4, till tonårsdöttrarna Binta, 17, Jainaba, 15, och Isatou, 13.

Nu tar kvinnorna över bloggvärlden. I bloggsåporna är vardagslivet stort. Högst upp tronar en ensamstående tonårsmorsa.

För bara ett år sedan var den typiske bloggaren en it-intresserad högutbildad man som röstade blått. I dag är hon en högutbildad kvinna som röstar rött.

En färsk undersökning från Media Culpa visar att kvinnorna på rekordtid tagit över bloggvärlden. Drygt 53 procent av alla bloggare i Sverige i dag är kvinnor. Även bland läsarna är kvinnorna i majoritet.

– För ett år sedan var det mest ”early adopters” som bloggade, män som skrev om it och teknik. Men när bloggandet spritt sig över landet är det naturligt att kvinnorna blivit fler, säger Hans Kullin, mediebloggaren som gjort undersökningen.

Bloggexplosionen i Sverige startade kring årsskiftet. Över hela världen fördubblas antalet bloggare ganska precis var sjätte månad. I Sverige är det en folkrörelse med omkring 75000 aktiva bloggare.

Bloggar om vardagen

Undersökningen visar att män helst skriver om politik, media och it-frågor medan kvinnorna bloggar om vardagsbetraktelser, mode och design. Kvinnor uppdaterar sina bloggar oftare och är i högre utsträckning anonyma.

De flesta bloggare samlas i nätverk vilket gör att de blir lästa av betydligt fler än sina närmaste vänner. Det är också en del av framgångsförklaringen enligt Sigge Eklund som driver den landsomfattande bloggportalen.se och Aftonbladets blogg.

– Ingen är så ointressant att det inte finns någon som vill läsa. Det ger en enorm kick för många att upptäcka att de skriver på ett sådant sätt att andra vill läsa om dem, säger Sigge Eklund.

Han delar in bloggarna i två grupper, ämnesbloggarna och de mer vanliga dagsboksbloggarna.

– Det är som 5000 pågående dokusåpor på vår blogg. Bloggen blir en dialog eftersom läsarna kommenterar inläggen.

På Aftonbladet är åtta av de tio mest lästa bloggarna skrivna av kvinnor.

Toppar listan gör Tonårsmorsan. En ganska vanlig ensamstående 35-åring med fyra barn från Uppsala. Hon har omkring 4000 unika besökare i veckan på sin blogg.

”Jag bjuder på mig själv”

– Det är nog för att jag skriver om vardagen på ett humoristiskt sätt. Jag bjuder på mig själv också, många andra skriver om ganska allvarliga ämnen, säger Fatou.

Hon startade sin blogg för ett drygt år sedan. Främst för att kunna hålla kontakten med en kompis som åkte till Tanzania.

– Jag hade aldrig satt på en dator innan jag började blogga och kunde ingenting.

Eftersom texterna handlar om hela familjen har barnen fått välja om de vill vara med.

– Häromdagen kom en tjej fram till min dotter i skolan och sa: ”är Tonårsmorsan din mamma, vad häftigt”. Men då tyckte min dotter att det blev lite pinsamt.

Ibland skriver hon fem till sex inlägg om dagen. Men det mesta av familjens liv pågår trots allt off-blogg.

– Egentligen lämnar jag ut mycket mindre än vad folk tror. De riktiga konflikterna lägger jag inte på bloggen, men småbråken däremot.

Bloggen har också öppnat världen för fler kontakter. Några av bloggvännerna har hon träffat på riktigt.

Skrivet av Tonårsmorsan 15 maj 2006, klockan 20.34

Tonårsmorsan etta på listan

Vill du börja blogga?

Nu tar tjejerna över bloggen

Jessica Ritzén