"Mer självklart idag att tjejer ska få orgasm"

Publicerad:
Uppdaterad:
Lär dig stimulera din partner rätt - och ta sexlivet till nya höjder.
Foto: Thinkstock
Lär dig stimulera din partner rätt - och ta sexlivet till nya höjder.

RELATIONER

Idag vill killar och tjejer gärna se sin partner nå orgasm, och de är angelägna om att ge henne njutning.

– Det finns en stor nyfikenhet om hur man gör för att hon ska få orgasm, och en stor vilja att göra det skönt för henne, berättar Pelle Ullholm som är sexualupplysare på RFSU.

Det viktigaste, tycker Pelle Ullholm, är att ifrågasätta bilden av sex som ständigt penetrativt och istället lyfta fram smeksex, oralsex och andra sextekniker som kan minska prestationskraven hos båda parter. Minskar man på kraven blir det lättare att njuta och få orgasm.

– Som det ser ut idag brukar vi prata om att det finns ett givet manus för sexakten. Penetrativt samlag är fortfarande någon slags slutpunkt för många, men man borde tänka mer på klitoris när man har sex med kvinnor.

Kvinnlig orgasm har inte alltid varit en självklarhet, tvärtom. Man behöver inte gå särskilt långt bakåt i tiden för att hitta exempel på att kvinnans egen sexualitet fick mindre utrymme. Ett statistiskt exempel på ett tydlig skillnad är att på tidigt 70-tal samlagsdebuterade kvinnor innan de onanidebuterade. Idag är det tvärtom och åldersskillanden mellan mellan killars och tjejers onanidebut är liten.

– Sex med sig själv har i de allra flesta fall i syfte att få orgasm, och de onanierfarenheterna kan man ta med sig om man vill ha sex med andra, påpekar Pelle Ullholm.

Att ta på sig själv i en sexakt med en partner kan vara ett sätta att visa vad man gillar, man kan också föra den andres hand dit man vill bli smekt. Att klitoris är en ytterst känslig och upphetsande punkt på kvinnokroppen är ett faktum som fortfarande inte är självklart för alla.

– Ju mer man talar om klitoris betydelse desto mer uppenbart blir det att det fortfarande finns stora kunskapsluckor. Vi på RFSU har till och med tagit fram en praktika för att uppmärksamma klitorissex.

RFSU använder ibland ordet ”klitorisollon” för den del av klitoris som sticker ut. Förstår man att klitoris är betydligt större inne i kroppen, och består av svällkroppar som blir hårda vid upphetsning, förstår man också att det finns väldigt många anatomiska likheter mellan män och kvinnor.

– Min erfarenhet är att om man ser på män och kvinnors könsorgan mer lika än olika bidrar det till att man förstår att det finns många andra likheter kopplat till sex och orgasm. Även om det går åt rätt håll så går det långsamt. Det är fortfarande så att kvinnors sexualitet inte ses som lika viktigt eller att man inte tycker att den borde få ta plats när den väl gör det. Det är där skillnaden ligger och inte i kroppslig eller emotionell förmåga att få orgasm. Man får inte tappa bort att bra sex är ett samspel där man kan visa vad man vill och kan vara lyhörd för andras önskningar och gränser. Då blir det lättare att nå orgasmen.

Caroline Hainer

Publicerad: