Relationer

Hjälp, vi får inte ihop livspusslet

Av: 

Lisa Röstlund

RELATIONER

Föräldrar kan inte jobba heltid – pressas att hämta tidigt

Varannan förälder känner press att hämta tidigt från dagis.

Orsak: ”Alla andra” gör det.

– De nya hemmafruidealen ger skamkänslor, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Svenska förskolor stänger för tidigt, enligt den nya rapporten från fackförbundet Kommunal.

En tredjedel av de 450 medlemmar med förskolebarn som intervjuats, svarar att de inte har möjlighet att arbeta heltid på grund av förskolans öppettider. Fler än var femte förskola stänger före halv sex.

Får dåligt samvete

Men dessutom svarar hälften av föräldrarna att de känner press att hämta sina barn tidigt. Det vanligaste skälet är dåligt samvete, eftersom många andra barn blir hämtade tidigt.

Stockholmsparet Lukas Sterner och Anna Röhfors har tvillingarna Ludde och Alice, 1,5 år, på förskola sedan sex veckor tillbaka. De hämtar klockan 15, men planerar att kunna hämta mellan 17 och 18 när barnen har vant sig vid dagistillvaron.

– Men vi märker att de flesta barnen faktiskt hämtas runt tre. Det blir som en slags press föräldrar emellan. Alla ska jobba hundra timmar om dygnet men ändå kunna hämta vid tre. Det går inte ihop, säger Anna Röhfors.

– Ingen vill avvika från normen. Då riskerar man att få skumma blickar från andra och ses som en dålig förälder. Det gäller ju allt annat också, från att maten ska vara ekologisk till att skorna ska vara av rätt sort, säger Lukas Sterner.

Tror att medier påverkar

Magasin som ”Mama”, ”Vi föräldrar” och andra medier tror de kan bidra till pressen att hämta tidigt. Men även att det är allt färre pedagoger per barn i förskolorna.

– När jag var liten tillhörde jag barnen som alltid var kvar sist på dagis. Men det gjorde mig inget för jag älskade dagis. Skulle kommunerna bygga fler dagis med mindre barngrupper tror jag att färre skulle känna dåligt samvete, säger Anna.

Kommunals ordförande Annelie Nordström, som själv är barnskötare i grunden, håller med.

– Den låga bemanningen i kombination med hemmafruidealet som pumpas ut, med vårdnadsbidraget och fokus på familjen enligt KD:s principer bidrar.

Hon efterlyser lagstiftning som tvingar kommunerna att erbjuda barnomsorg som är anpassad efter arbetsmarknaden – även under kvällar och helger.

”Jämställdhetsproblem”

– Skammen över att behöva och vilja ha tillgång till barnomsorg på andra tider är så stor att man inte ropar efter mer personal. Det är ett stort problem för jämställdheten, eftersom det fortfarande är flest kvinnor som går ner i tid för att klara av att hämta i tid, säger Annelie Nordström.

1 av 3 tvingas arbeta mindre

För 30 procent av Kommunals medlemmar med förskolebarn går det inte att arbeta heltid med de öppettider som barnens förskolor har.

Förskolans öppettider motsvarar inte förälderns behov för var femte förälder bland Kommunals medlemmar.

67 procent av föräldrarna har inte blivit tillfrågade om vilka behov de har av öppettider på förskolan.

Hälften av föräldrarna känner press att hämta tidigt från barnomsorg. Den främsta förklaringen, som varannan förälder som känner press anger, är att många andra barn blir hämtade tidigt.

Personaltätheten i förskolan är betydligt lägre i dag än i början av 1990-talet – nästan ett barn till per årsarbetare. Från i snitt 4,4 barn per årsarbetare 1990 till 5,3 i dag.

Publisert: