Relationer

P-piller i tonåren ökar risk för bröstcancer

RELATIONER

Svensk studie: Även en kortvarig användning ökar risken

Att äta p-piller i tonåren ökar risken för bröstcancer före 40, visar en ny svensk studie.

– Även en väldigt kortvarig användning under tonåren ökar risken, säger Helena Jernström, docent i experimentell onkologi vid Lunds universitet.

Däremot ökar inte cancerrisken alls om p-pillren börjar användas från 20 år och uppåt.

Studien har publicerats i European Journal of Cancer. Den är gjord på samtliga kvinnor i Sydsverige som insjuknade i bröstcancer före 40 års ålder under åren 1990–95, 245 personer. De har jämförts med en grupp av icke drabbade kvinnor.

Risken för tidigt insjuknande i bröstcancer ökar med 50 procent för varje år som en tonåring äter p-piller, enligt studien. Detta gäller oavsett om det är hög- eller lågdospiller.

Ovanligt

Det kan låta dramatiskt, men Helena Jernström understryker att bröstcancer hos kvinnor under 40 är mycket ovanligt. Även om risken ökar kraftigt är det alltså bara en liten del av p-pillerätande tonåringar som får bröstcancer före 40.

– Det finns en liten andel tjejer som är extra känsliga och som kommer att få bröstcancer om de börjar tidigt med p-piller. Vårt nästa steg är att försöka ta fram ett gentest som visar vem som är känslig, säger hon till TT.

Hon vill inte att resultatet ska leda till ett p-pillerlarm som i förlängningen resulterar i fler tonårsaborter. Däremot tycker hon att läkare och barnmorskor borde skriva ut p-piller till unga med varsamhet.

Menssmärtor

P-piller skrivs ofta ut av andra skäl än att undvika graviditet, till exempel menssmärtor. I de fallen borde andra alternativ övervägas, anser hon.

– Barnmorskor i Sverige har rätt att skriva ut p-piller, men inte smärtstillande medel. Det kan leda till att en flicka kan få det när hon är 13, fastän hon inte får pojkvän förrän när hon är 19. Då äter hon p-piller under många år trots att det finns andra alternativ.

En orsak till den ökade cancerrisken skulle kunna vara att p-piller innehåller hormoner som leder till att celldelningshastigheten ökar. Varje gång en cell delar på sig finns en teoretisk risk för cancer. Cellerna i det unga bröstet är speciellt omogna, vilket ökar cancerrisken.

Fakta: Bara tre procent är under 40 då de insjuknar

Cecilia Klintö/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer