Glöm inte bort att krama varandra

RELATIONER

Katerina Janouch om passion – utdrag ur boken ”barnliv”

Det är lätt att fyllas upp till brädden av föräldraskapet och någonstans runt ettårsåldern tappa bort varandra. Men i takt med att bebisen blir äldre får den allt regelbundnare vanor, vilket öppnar helt nya möjligheter för de nu inte fullt så färska föräldrarna att ta hand om varandra, också.

l Var generös. Att leva tillsammans och ha barn ihop är att lära sig tycka om partnern med alla hans/hennes fel och brister. Fast det kan vara svårt ibland.Våga lämna - vänj bebisen vid barnvakt. Den som lär sitt barn att man är oersättlig alla sekunder på dygnet binder ris åt egen rygg. Varför skulle inte mormor eller farmor eller kusin eller morbror eller någon annan pålitlig kunna passa klimpen en stund? ["] Gå ut och ät, ta en promenad bara ni två och se varandra som de två intressanta individer som en gång blev kära i varandra - inte enbart någon man kan diskutera bajskonsistens och utslag med.

Krama varandra. Ni måste inte ha häftigt sex - men ta på varandra och visa varandra ömhet. Beröring stärker ert immunförsvar.

Återupplev tonårstiden när beröring var laddad. Kanske vill ni stjäla åt er en stund på egen hand. Med skillnaden att det nu är ert eget barn ni måste smyga för. ["]

Många ammande mammor märker att amningen speglar sig i sexlusten. ["] En mamma uttryckte det så här: "Jag kan tycka att min man är så grov och stor, hans händer är hårda och hans skäggstubb rivs. Jag vill att brösten bara ska vara till för den lilla bebisen, som är mjuk, gullig och fin, inte till den där grova lunsen som jag är gift med."

Jag kände mig själv en aning splittrad när jag ammade, åtminstone till en början. När brösten är sprängfyllda med mjölk, ömmar, man kanske har en liten stockning här eller där och allt som har med behagen att göra är synonymt med mat till den lilla nyfödda varelsen, då är det så lagom kul att tänka sig att någon bara ska ha dem som njutningsrattar. Beröring kan till och med kännas plågsam. Fråga en mamma med spruckna bröstvårtor så vet du. Självklart är alla inte påverkade av amningen - men jag tror att de flesta är det. Det är inte bara det att man ständigt har en hungrig liten igel fastsugen vid brösten. Det är också hormonerna. ["]

Man är alltså fullständigt biologistiskt omöjlig som sexobjekt, och därmed blir sexlivet gärna haltande. Östrogenbristen leder ibland till uttorkade slemhinnor och att livmoderslemhinnan förtunnas. Vilket i sin tur leder till att man inte blir fuktig lika snabbt. Samlag kan kännas jobbigt och bökigt. "Man ser ju ut som en gammal gumma i rumpan", sa en nybliven mamma drastiskt. (Vill här slå ett slag för glidmedel för alla dem som trots allt gärna vill ha samlag. Glidmedel är toppen och räddar ledsna slemhinnor på ett förträffligt sätt. Annars är icke-penetrativt sex ett bra alternativ. Tillbaka till vaniljsexets förlovade dagar. Kramas, hångla, mys.) ["]

Visst kan man ha sex när man ammar men det känns ofta inte lika mycket som före barnet. Kanske man inte ens gör det för sin egen skull. Men det är i så fall okej, bara man själv tycker det. Det finns en myt om att allt sex måste vara perfekt och ömsesidigt. Det tycker inte jag. Det finns tröttsex och slösex och lite halvhjärtat sex och sex som egentligen borde varit mer närhet än något tekniskt. Jag vill bara säga att det är lugnt, man måste inte stå på topp, man måste inte vilja, man kan ha olust eller total brist på kåthet. Släpp kraven. Annars blir du bara ledsen som nybliven mamma. ["]

Jag får så många brev om tappade sugar och bortirrade lustar. Det är vardagens ekorrhjul och de erotiska amb itionerna sviker. Hur ska man hinna ha sex när allt man önskar är att få sova? ["] Det är som om tiden och viljan och orken aldrig räcker till. Men ändå. Man ska ta sig tid. Man kan i alla fall försöka. Det måste ju inte vara en resa till en exotisk storstad och att man lämnar sina barn för flera veckor! Det kan räcka med en promenad på tu man hand, att man ser varandra, lyssnar på vad den andra känner och tycker. Sådant är familjebefrämjande och relationsstärkande.

Några saker att tänka på när relationen går på tomgång:

Var lyhörd och ha tålamod med varandra. Allt blir bättre, och det går faktiskt fort även om det inte känns så när ungarna bara är sjuka hela tiden. ["]

Prata med varandra. Kommunikationen är viktig. Var tydlig. Lär dig att ge raka budskap. Anklaga inte, berätta i stället om dina behov.

Sänk dina krav. Är du pedant? Inse att barnen, du och relationen är viktigare än en skinande diskbänk. ["]

Lär dig att säga förlåt. Trötthet leder lätt till att konflikter uppstår. Ta inte allt så personligt, oftast är det främst situationen som irriterar, inte din partner.

Tänk efter. Glöm inte din partner och förhållandet. Barnet är viktigast, men du är också skyldig ditt barn att värna om dess familj.

Tidigare artiklar i föräldraskolan

ARTIKELN HANDLAR OM