Är du en grindvakt?

RELATIONER

Mamma, testa dig själv

Det hänger inte bara på papporna om föräldraskapet ska delas lika.

I vägen står mammor som är ”grindvakter”. De vill behålla makten över barnen.

Många mödrar är rena ”grindvakter” när det gäller omsorg om barnen. De bevakar sitt revir så att papporna får svårt att komma in och ta ansvar.

Det visar bland annat ny brittisk forskning, enligt tidningen The Guardian.

Ond cirkel

Regeringen i Storbritannien vill få in fler män i kvinnligt dominerade yrken, som förskollärare. Men forskningen visar att männen är fångade i en ond cirkel. Redan från början tar de liten del i det traditionellt kvinnliga, omsorg om barn. Mammorna fortsätter sedan att behålla huvudansvaret – och vill det också.

Papporna själva ser sig mest som support till mammorna, som är ”förstahandsföräldrarna”.

Färre kvinnor vill dela

Även i Sverige finns mammor som helst vill vara förälder nummer ett:

Bara 35 procent av kvinnorna är positiva till att föräldraledigheten delas lika, mot 41 procent av männen, enligt en Sifoundersökning.

Gunilla Krantz är läkare och universitetslektor på Chess (centrum för studier om ojämlik hälsa) och har forskat om jämställdhet hemma. Hon har varit runtom i landet och pratat med många kvinnor om delad föräldraledighet.

Jobbet en orsak

– Det finns ett motstånd hos många kvinnor att lämna ifrån sig ansvaret. Det hänger ihop med kvinnors sämre position på arbetsmarknaden. Den som har ett tråkigt, underbetalt jobb vill förstås ha makten någonstans – så varför släppa ifrån sig den över hem och barn?

Testa dig, mamma!

Är du en grindvakt – en mamma som hindrar pappan att ta halva ansvaret för barnen? Testa dig – ju fler ja-svar, desto mer nitisk grindvakt.

Läs mer

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM