Gåstolar för småbarn livsfarliga

RELATIONER

Läkare i Jönköping slår larm

Gåstolar som inte uppfyller den nya Europastandarden och som därmed kan vara farliga för små barn säljs fortfarande, visar Konsumentverkets kartläggning.

Av skadestatistiken har vi sett att många fallolyckor inträffar med gåstolar när barn kör utför trappor, säger Kerstin Zsiffary som arbetar med säkerhetsfrågor på Konsumentverket till TT.

Varje år beräknas 300 sådana fall inträffa i Sverige. Många barn kommer till akutmottagningarna med allvarliga skador. Ofta har de drabbats av hjärnskakning.

Enligt den nya Europastandarden ska gåstolar som säljs i handeln vara konstruerade så att de fastnar på översta trappsteget. Stolarna förses med en gummilist som ska förhindra fall i trappor.

Marknadskontroll

Med hjälp av konsumentvägledare runt om i landet har Konsumentverket under hösten genomfört en marknadskontroll av gåstolar för att kontrollera att de uppfyller de nya kraven.

– Det är speciellt viktigt i en bostad med flera våningar, säger Zsiffary.

Kontrollen visar att icke godkända stolar fortfarande säljs.

Konsumentverket kommer också att låta Sveriges provnings- och forskningsinstitut (SP) säkerhetstesta stolarna.

I Kanada har gåstolar helt förbjudits och i USA halverades antalet olyckor på fyra år sedan strängare säkerhetskrav införts.

Läkare avråder

Efter en rad olyckor anser barnhälsovården i Jönköpings län att små barn inte ska placeras i gåstolar eftersom de kan vara direkt livsfarliga.

– Gåstolen är en potentiell risk som föräldrarna kan undvika genom att inte skaffa sådana till barnen, säger överläkare Boel Andersson Gäre som är chef för barnhälsovården till Jönköpings-Posten.

Hon känner inte till några studier som visar att barn som använder gåstol lär sig gå fortare. De kan snarare försena barnets utveckling.

– Vi vill inte vara några glädjedödare, men vi vill heller inte att små barn ska ramla nedför trappor och slå sig, säger Boel Andersson Gäre.

Benny Öinert

ARTIKELN HANDLAR OM