Relationer

”Jag sov bara fyra timmar per natt”

RELATIONER

Stephanie, 38, brände ut sig – ville vara bäst hela tiden

Hon har kallats ”Kan själv”.

Ett tag sov hon bara fyra-fem timmar per natt för att hinna jobba, träffa vänner, träna och sköta hemmet.

Stephanie König, 38, var en farligt Duktig flicka.

Hjälper matte Dvärgschnauzern Schatz, åtta månader, hjälper matte Stephanie König att ta det lugnt. Eftersom han kräver uppmärksamhet, promenader och mat så tvingas Stephanie att ta pauser i jobbet.
Hjälper matte Dvärgschnauzern Schatz, åtta månader, hjälper matte Stephanie König att ta det lugnt. Eftersom han kräver uppmärksamhet, promenader och mat så tvingas Stephanie att ta pauser i jobbet.

Stephanie König beskriver sig själv som en person med ett ”mycket starkt driv”. Hon vill helt enkelt vara bäst.

Som 28-åring började hon bygga upp ett eget utbildningsföretag. Samtidigt som hon var vd omsatte hon mest pengar av alla. Utåt verkade hon lyckad.

– Det var hysteriskt. Jag sov bara några timmar för att hinna med allt. Förutom att jag satsade så hårt på jobbet gjorde jag allt hushållsarbete hos mig och min sambo, tränade och var ute med kompisar, berättar Stephanie.

Vaknade arg

Hon märkte inte att hon drev sig för hårt – det som märktes var att hon ofta var arg. Hon kunde vakna ilsken och störta upp ur sängen.

Stephanie har funderat över varför hon vill klara allt så bra. En del hittar hon i sin barndom.

– Mamma och pappa har aldrig suttit stilla, de har alltid haft något på gång. Och jag tror att mycket av min drivkraft kommer från att jag satsade hårt på konståkning när jag var 9–13 år. Det är en sport där det är bara upp till mig själv om jag lyckas. Klart jag ville visa föräldrarna att jag var duktig.

–  Dessutom var jag mobbad de första skolåren. Det gav nog en stark drivkraft, att visa att jag duger.

Blev otrevlig

Livet som ”superkvinna” höll inte. När personalen plötsligt berättade för Stephanie hur otrevlig hon blivit blev hon förkrossad. I samma veva hade hon slutat ha roligt på jobbet. När det sprack med sambon och hennes mamma dog inom ganska kort tid insåg Stephanie att hon inte kunde fortsätta i samma tempo.

– Nu efteråt fattar jag inte att jag orkade. Jag var helt under isen ett tag. Jag kunde knappt vara i företagets lokaler utan att bli utmattad.

Hon avvecklade företaget och tog ledigt i ett år. Idag är hon ensamföretagare och utbildar och coachar chefer och personal inom försäljning och service, men försöker ta det lugnare. Samtidigt skriver hon en bok om feedback i arbetslivet. Ibland kikar den Duktiga flickan fortfarande fram.

– Det är klart att jag vill lyckas med boken! Och jag får fortfarande ryck. Och jag stryker kökshanddukarna innan jag hänger upp dem? Men nu märker jag när jag stressar upp mig och stannar till. Jag har lärt mig sitta stilla i soffan och känna efter hur jag mår.

– Jag undrar varför kvinnor ska vara så duktiga. Fler män verkar mer nöjda och trygga i sig själva.

Sex andra ”duktiga flickor” som drabbats

Helena Bergström, 41

Joanna Rubin Dranger, 35

Sara Kadefors, 39

Tintin Anderzon, 41

Jennie Sjögren, 30

Cajsa-Stina Åkerström, 37

Allt fler unga kvinnor går in i väggen. De är offer för duktighetssyndromet – de vill vara perfekta. Men att vara ”Duktig flicka” kan ha ett högt pris. Aftonbladet har träffat Stephanie König, 38, egenföretagare som alltid velat vara bäst. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. I dag handlar det om kraven på att vara perfekt.

Cecilia Gustavsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer