– Barn har rätt till nyktra föräldrar

RELATIONER

Läsarnas åsikter om alkohol under graviditet och amning

Totalt ansvarslöst eller helt okej?

Många av aftonbladet.se:s läsare mailade in sina åsikter om vindrickande under amningsperioden.

Mina barn är nu 28 och 30 år gamla, och jag drack vin då och då när jag väntade dem. Bägge var födda med normal eller något mer än normal vikt, är mycket intelligenta, och den ena tar sin doktorsavhandling nu.

När jag ammade drack jag gärna en öl, (vilket faktiskt var rekommenderat på den tiden!) för man blir lätt törstig, och en öl hjälper att man själv blir lugnare, vilket i och för sej själv hjälper bröstmjölken komma lättare. Även för trettio år sedan ville de att man skulle vara försiktig med alkohol men de sa aldrig att man måste helt avstå.

------------------------------------------------

Att dricka alkohol vid graviditet är att ge barnet ett onaturligt ämne som fostret inte är fysiologiskt förberett på. Man vet inte exakt var gränsen går för skadlig inverkan på barnet.

Att dricka ett glas vin under amning kanske inte ger så många procent alkohol till barnet, men vad är viktigast: mammans njutning eller barnets hälsa? Vara gravid är man 40 veckor, ammar gör man några månader, Barnet skall ha hela livet framför sig: därför avstå under dessa månader!

------------------------------------------------

Vems behov ska gå först? Barn har rätt till nyktra föräldrar. Om man har fått lyckan att ha fått barn, bör man kunna avstå glaset för att barnet ska veta var det har sin mamma! Oftast stannar det inte vid ett glas och barn märker att mamma inte är som vanligt. Det kan skapa otrygghet hos barnet och mamman kan inte vara lika uppmärksam på barnets behov.

------------------------------------------------

Ja, jag har druckit lite vin då och då under mina amningar (inte under graviditeterna). Detta ungefär på grund av detta: säg att jag har 0,2 promille i blodet. Då har jag ännu mindre halt i mjölken. Detta innebär att det är många gånger högre alkoholhalt i till exempel en mosad banan! Slappna av mödrar. Bröstmjölken i det här fallet är några hundra gånger svagare än lättöl.

------------------------------------------------

Det är absolut vansinnigt att dricka alkohol när man ammar. Inte bara för att alkoholen går ut i bröstmjölken och vidare till barnet, utan även för att den vuxna kroppen reagerar på alkoholen genom att bland annat få sämre reaktionsförmåga. Vilket även det skadar barnet.

------------------------------------------------

Det måste väl vara helt okej. Eller menar "vi " att alla i den övriga världen är helt dumma i huvudet...? Vad jag vet så är det inget fel på mina vänner från till exempel Sydeuropa.

------------------------------------------------

Så länge vi inte vet med säkerhet vilka mängder alkohol som kan vara skadliga för det väntade barnet är rekommendationen att undvika alkohol under graviditet. Jag skulle vilja ställa en fråga till alla gravida/ammande kvinnor som tycker "det är ok att ta ett glas vin någon gång ibland" : Är det svårt att avstå från alkohol den förhållandevis korta tid som du är gravid/ammar? Varför tycker du att det är ok att dricka vin när du är gravid/ammar?

------------------------------------------------

Angående ammande kvinnor tar vin tycker jag: Kan man inte i detta "fria" samhälle få avgöra något själv. Om ammande kvinnor tar ett glas vin OK! Vem angår det i detta förmyndarsamhälle

------------------------------------------------

Finns det verkligen någon som helst anledning att dricka ett glas vin när man är gravid? Är det något som talar för att det är bra att dricka ett glas vin? Vad jag tror är att om man mår dåligt av att inte kunna dricka ett glas vin under en graviditet så är det en form av beroende och det kan ju inte vara bra eller?

----------------------------------------------

Visst att man tar ett glas vin ibland. Men har folk så stort behov av att dricka vin, så att de inte lika gärna kan avstå från det. Äter folk så ofta ostar så att det är ett problem att avstå från det. Tycker också att det är för mycket fram och tillbaka med vad som är bra och inte bra. Ena stunden ska man inte dricka mjölk, nästa är det bra att göra det. Och man har väl redan en inre stress för att barnet ska vara friskt och man skulle ju aldrig förlåta sig själv om det fanns en risk att det var en själv som hade gjort så att barnet inte var det.

----------------------------------------------

Varför ska inte en blivande mamma och en ammande mamma kunna ta ett glas vin? Jag har fem fullt friska barn och jag har rökt under graviditeten i fyra. Min son klarade sig undan röken. Jag har inte druckit speciellt mycket när jag var gravid, bara en drink någon gång och jag tror

inte att det skadar fostret. Jag är en gammal mamma på 62 år med barn 42 år, 36 år, 26 år, 25 år och 23 år.

----------------------------------------------

Jag tycker att det är oerhört oansvarigt om inte barnsligt att fortsätta att dricka alkohol när man är gravid och ammar. Varför inte då vänta några år tills man är beredd på två år utan alkohol? Är själv inne i mitt fjärde år, ammar nu andra barnet. Det är inte så svårt. Det är ju töntigt den här svenska kärleken till alkoholen. Om man känner en kraftig protest i sig av att avstå... då kanske borde man ta ett besök i avvänjningen.

---------------------------------------------

Det är totalt ansvarslöst att gå ut med att det är OK att dricka under graviditeten. Utan att skuldbelägga kvinnor bör vi hjälpas åt med att stödja kvinnor så att de avstår från alkohol under graviditeten och under amningen. Det gäller även tobak. Dessutom bör vi få den blivande pappan att i solidaritet med sin kvinna och blivande mor att också avstå från bruk av såväl alkohol som tobak under samma tid.

Hur stora skadorna kan bli och hur stora riskerna är för det blivande barnet må vara omtvistat men att risken är tillräckligt stor för att avstå är klarlagt.

Varför för sitt egna kortsiktiga nöjes och njutningens skull riskera att få ett barn med större eller mindre hjärnskador? Förnekelsen tycks bli allt större när konsumtionen ökar såväl på individ som samhällsnivå och när suget tränger på!

----------------------------------------------

Är det bra att barnmorskorna säger att man inte ska dricka vin när man är gravid och/eller ammar? Naturligtvis är det det, man ska aldrig underskatta folks dumhet. Säger myndigheterna att det är okej att dricka vin "med måtta" finns det alltid tolkningsmån som utnyttjas över bristningsgränsen. Om man visste hur många som är så korkade att de till och med *röker* under graviditeten skulle man nog gå ut ännu hårdare med upplysning om hur alkohol och rökning skadar foster och småbarn.

----------------------------------------------

Jag tycker det är upp till var och en att själv bestämma om man vill ta ett glas vin när man ammar eller inte. Man får respektera de som vill dricka lite grann tycker jag. Då vår dotter föddes 2002, så informerade min barnmorska mig att ett halvt glas vin är helt okej då och då. Personligen så känns det fel. Jag får lite dåligt samvete faktiskt! Jag vill gärna njuta av ett glas vin till en god middag i lugn och ro (barnvakt behövs!). Så, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Läs mer

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM