”Mitt värsta – och bästa beslut”

RELATIONER

Sofia blev mamma – och gjorde abort när hon var 17

Osby

Sofia Petman i Osby var bara sjutton år när hon gjorde abort.

– Det var det värsta – och bästa – beslutet jag fattat, säger hon.

Foto: Jag var inte redo "Jag är jättestolt och glad över min dotter Tinja. men jag var inte redo för ett barn till när jag var sjutton år", säger Sofia Petman,20.

Sofia stryker över dottern Tinjas hår där de sitter i soffan i den lilla tvåan. Hon blev mamma vid sjutton års ålder. Pappan var lika ung och graviditeten högst oplanerad.

– Jag trodde nog inte riktigt att jag kunde bli med barn. Det hade gått bra med en kille jag var tillsammans med tidigare, fast vi inte skyddade oss, säger Sofia Petman.

Tonåringarna var helt inställda på abort men ångrade sig på väg till sjukhuset.

– Vi satt i Epa-traktorn ”Diesel-Doris” och jag minns att jag var ledsen och sade ”Nej, vi behåller barnet, vi klarar det”.

När Tinja bara var några månader blev Sofia Petman gravid igen. Men då kände hon sig långt ifrån redo att bli tvåbarnsmor. Själv var hon inte ens myndig.

– Jag hade precis fött ett barn och det var tufft nog ändå.

Känner ingen skuld

I dag har Sofia Petman hunnit fylla tjugo år. Hon har separerat från pappan och bor tillsammans med treåriga Tinja i en tvåa i Osby.

Hon känner ingen skuld över aborten. Omgivningen ifrågasatte faktiskt mer tonåringarnas beslut att föda barn, än att välja bort ett.

– Jag har aldrig ångrat mig, kanske mycket för att jag och min pojkvän separerade efter ett år. Det är ganska svårt att vara ensamstående mamma.

Fyra av fem tonårsgraviditeter slutar i abort. Tonårsaborterna ligger i dag på samma rekordhöga nivå som i slutet av åttiotalet.

Socialstyrelsens statistik visar att 6 500 tjejer under tjugo år gjorde abort förra året. Vanligast är aborter i storstäder och i norra Sverige.

– Det skiljer stort mellan olika län, vissa ökar kraftigt och vi vet inte varför, säger Emma Nilsson, utredare på Socialstyrelsen.

Sofia Petman utesluter inte fler barn.

– Vem vet, en vacker dag kanske? Däremot vet jag att jag inte vill behöva ta ställning till en abort igen, säger hon.

Läs också

Jessica Ritzen