Måste din tonåring följa med till landet?

RELATIONER

Psykologen: Lyssna på vad barnet vill göra på semestern - men du fattar besluten

Nu är det hög tid att planera semestern.

Vad gör man när tonåringen inte vill följa med?

Det går lätt så länge barnen är små. Men i tonåren är det stopp. Dina små gunstlingar vill inte längre följa med på familjesemester.

Vad gör du? Föreslår en vandringsvecka i fjällen? Knappast.

-Börja med att lyssna på vad tonåringen själv vill göra. En solresa är nog enklare än en campingvecka, säger psykolog Helena Gustafsson Wallberg som tillsammans med socionomen Maria Stephenson skrivit boken "Tonårsliv".

Gör vistelsen roligare

Det är viktigt att alla förstår att man måste kompromissa - även föräldrarna.

-Driver man igenom något som tonåringen är helt emot måste man förstå att det blir en tuff vecka.

Om ditt barn inte vill följa med till stugan kan man fundera på om det går att göra något som gör vistelsen roligare. Som att till exempel ta med en dator, låta dem arbeta mot lön eller ta med en kompis.

En vecka ensam räcker

Ibland vill tonåringen vara med sina föräldrar, fast de inte riktigt kan erkänna det.

-Du som förälder kan se att han/hon behöver en lugn vecka på landet bara för att sova och äta. Då kan det vara skönt med en förälder som bestämmer, säger Helena Gustafsson Wallberg.

Om man kommer fram till att det bästa är att lämna tonåringen hemma så behöver man vara överens om vad som gäller. Är tonåringen under 18 år räcker en vecka ensam, menar Helena Gustafsson Wallberg.

-Men allting avgörs naturligtvis av vilken tillit man har till varandra.

Tydliga konsekvenser

Om tonåringen inte sköter sig, bryter mot det man kommit överens om, är det bra om tonåringen redan innan vet vilka konsekvenser det får. Men å andra sidan - har du valt att släppa taget får du stå ut med att du inte kan kontrollera allt.

-Är man så orolig ska man inte åka hemifrån, säger Helena.

-Du får stå ut med att din tonåring sover länge, är uppe på nätterna och äter konstigt. Ingen kan svälta ihjäl på en vecka. Men man kan ju underlätta för tonåringen och se till att vissa saker finns hemma.

Kommer du tillbaka till ett sönderslaget hem är tonåringen inte mogen för att lämnas ensam hemma. Och bör betala av för saker som är förstörda, menar Helena. Till slut:

-Håll ut! Tonårstiden är övergående.

Ensam tonåring hemma? Här är psykologens tumregler!

Läsarna berättar

Läs mer

Ann Jonsson

ARTIKELN HANDLAR OM