Unga väljer bort bilen

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt färre tar körkort i dag - och det är inte bara av ekonomiska skäl

Bilen är döende - som statussymbol.

- Vem blir imponerad av en Porsche idag? undrar Jamak Tagharobi, 30.

Hon är en av många unga storstadsbor som väljer bort både körkort och bil.

Imponerad? Knappast. Jamak Tagharobi, 30, tillhör den grupp av unga storstadsmänniskor som enbart ser bilen som ett transportmedel, inte som statusymbol.

I avhandlingen "Resenärer i bilsamhället" intervjuas 32 gymnasister i Göteborg och Kungsbacka.

- Det är tydligt att bilen har tappat i status. Många unga ser den enbart som ett praktiskt hjälpmedel, säger författaren Håkan Andréasson, etnolog vid Göteborgs universitet.

Jamak Tagharobi håller med. Det är ingen idé att försöka imponera på henne med en snygg bil.

- Det skulle vara en Bentley i så fall. Med chaufför, skrattar hon.

Under uppväxten i Lund åkte Jamak cykel eller buss. I dag bor hon i Stockholms innerstad och tar tunnelbanan till jobbet som marknadskordinator.

- Jag har alltid klarat mig bra utan bil. Det har aldrig känts viktigt. Kollektivtrafiken fungerar bra och är dessutom bra för miljön, säger hon.

Många delar hennes uppfattning. Antalet 18-åringar med körkort har halverats de senaste tio åren. Bland 24-åringar har antalet minskat från 84 till 76 procent 1997.

- Det är inte längre fräckt att ha bil, det är klumpigt. Många unga vänder sig också mot sina föräldrars vanemässiga sätt att använda bilen till allt, säger Håkan Andréasson.

Hans slutsatser bekräftas av etnologen Annika Sjöberg, som har skrivit rapporten "Färdsätt" om resevanor bland 21-25 åringar i Göteborgs innerstad.

- Det är samma tendenser i de här åldrarna, nästan ännu mer markerat. Men vi vet inte vad som händer när de här ungdomarna skaffar familj och villa.

Enligt Annika Sjöberg var det kombinationen av lågkonjunktur och svårare körkortsprov som fick ungdomar att överge bilskolorna i början av 90-talet.

Kommer inte fler att ta körkort nu när konjunkturen har vänt?

- Jag vet inte, men jag ser inte enbart ekonomiska orsaker till att unga avstår från bil. Många har körkort, men använder bara bilen till exempelvis tunga transporter. Och då lånar man bil.

Både Håkan Andréasson och Annika Sjöberg har funnit tecken på att vi kommer att få se nya ägandeformer, där flera går ihop om en bil.

Finns det anledning för bil-industrin att oroa sig?

- Ja, det tycker jag. Jag kan bara spekulera, men jag kan se en framtid med bilpooler, bilkooperativ och en bättre kollektivtrafik, säger Håkan Andréasson.

FAKTA/Körkort

Lena Bergman-Esk

Publicerad: