Få fart på "mannens bäste vän"

RELATIONER

Läkaren: ”Det är inte bara psykiskt”

Vill det sig inte i sängkammaren?

Lugn. Det finns mer än Viagra att ta till.

Impotens kan få allvarliga konsekvenser. Många vittnar om knäckt självkänsla och relationsproblem. Däremot är impotens inte farligt i sig.

– Alla män tycker att det känns skönt i kroppen att ha erektion, det är som att sträcka på sig. Men det är inget farligt om det inte fungerar, säger Jörgen Oldbring, överläkare på urologiska kliniken på universitetssjukhuset i Malmö.

Inte bara psykiskt

På 70-talet trodde man att impotens framför allt hade psykiska orsaker. Det tror man inte längre.

– Innan det fanns effektiv medicinsk behandling brukade man säga att 80 procent satt i huvudet, 20 i penis. Nu har man vänt på det. Det är ovanligt att det enbart är psykologiska orsaker, säger Jörgen Oldbring.

Den vanligaste orsaken är istället - åldern.

– Ju äldre man är, desto mindre god är funktionen. Och även om man fungerar bra så är det inte en enda 60-70-åring som har lika bra erektion som när han var 20 år.

En amerikansk undersökning menar att problemet är så utbrett att det drabbar 50 procent av 50-åringarna, 60 procent av 60-åringarna, och så vidare.

Andra vanliga orsaker är diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Impotens är också mycket vanligt bland dem som opereras för prostatacancer – hälften drabbas.

"De tre tabletterna"

Oavsett orsaken kan medicinsk behandling hjälpa. Framför allt är det tre storsäljande tabletter som på senare år revolutionerat impotensbehandlingen.

Själv skriver Jörgen Oldbring alltid ut minst två sorters tabletter till sina patienter, eller alla tre sorterna.

– Generellt är det sak samma vilken man tar. En del är mer långtidsverkande, men en del tycker att de får en hårdare erektion av andra. Det är en smaksak.

Om tabletter inte hjälper, eller om man helt enkelt inte har råd med potenspiller, kan man testa medel som förs in i penisen med spruta eller applikator. De är rabatterade och frikort gäller.

Är det inte väldigt obehagligt att ta sprutor i penis?

– Nej, penis är faktiskt ett oömt organ. Det gör mycket mer ont att ta en spruta i armen. Har patienterna bara gjort det en gång brukar de inte tycka att det är några problem. Det är lättare än man tror.

Maria Wångersjö