Relationer

Hina, 22, fick syra i ansiktet

Av: 

Aksel Sundström

RELATIONER

Brändes av sin make – som hämnd

Svårt skadad Hina Fatimas man kastade batterisyra i hennes ansikte. Nu svävar den svårt brända 22-åringen mellan liv och död.
Svårt skadad Hina Fatimas man kastade batterisyra i hennes ansikte. Nu svävar den svårt brända 22-åringen mellan liv och död.

När sjuksköterskorna hittade Hina Fatima på vägen utanför sjukhuset hade hon frätskador på hela överkroppen.

Hennes man hade kastat batterisyra på henne – för att hennes familj inte hade råd att ge honom en motorcykel.

KROPPEN KOKAR Hina Fatimas faster vakar vid hennes sjukbädd. Sjukhuset är smutsigt och såren batterisyran orsakat riskerar att infekteras.

– Hennes ögon är förstörda men hon kunde känna igen sin dotter när de tog i hand. Fast dottern kände inte igen henne för hon är så sönderfrätt.

22-åriga Hina Fatimas faster talar sammanbitet medan Hina nickar jämrande från sjukhussängen. Hon har fått smärtstillande men har svårt att prata med sina trasiga läppar.

– Hon säger att det känns som om hela hennes kropp kokar. Det enda hon kan tänka på är att hennes man ska få uppleva samma smärta, berättar Hinas faster.

Blev misshandlad

Det var i slutet av augusti som Hinas make attackerade henne. De har varit gifta i sju år och bor i den sydindiska staden Mysore med sina tre små barn.

Efter en lång tids misshandel lämnade Hina maken och flyttade hem till sina föräldrar i en närbelägen by. När föräldrarna inte kunde försörja henne längre fick hon flytta tillbaka.

Nu hänger hennes liv på en skör tråd. Såren från batterisyran hotas av infektioner på den bristfälliga kliniken där hon vårdas.

– Vi vet att sjukhuset är överbelastat och smutsigt, men vad ska vi göra? Vi har inte råd att gå till en privat mottagning, säger fastern.

Hina Fatimas make greps efter attacken. Han erkände brottet och har ett långt fängelsestraff framför sig.

För Hina har den osäkra vägen tillbaka precis börjat. Läkarna hoppas kunna rädda hennes syn men ingen vet säkert hur det kommer att gå för henne.

Fick kämpa ensamma

Syraattacker är speciellt svåra för kvinnor i Sydasien där ett förstört utseende inte sällan innebär en framtid som ogift och utstött. Ofta är det ratade beundrare eller svartsjuka män som vill hämnas.

Till skillnad från andra länder i Sydasien, som Bangladesh eller Pakistan, har frågan tidigare fått liten uppmärksamhet i Indien. Men medvetenheten ökar och medias bevakning har också blivit bättre. Hina Fatimas fall hamnade till och med på framsidan av de sydindiska dagstidningarna.

Tidigare fick överlevande kvinnor kämpa i ensamhet. En av dessa är läkaren Y N Mahalakshmi, som blev attackerad för sex år sedan.

– Jag grät i en månad efter attacken. Hade jag inte haft mina föräldrar vid min sida hade jag aldrig klarat det. Jag var så ensam, berättar hon från sitt kök i lägenheten i utkanten av staden Mysore.

Syra i ansiktet

Ärren består Det har gått sex år sedan doktor Mahalakshmi blev överfallen med syra. Ärren syns fortfarande tydligt. Foto: AKSEL SUNDSTRÖM

Mahalakshmi var 35 år och bodde ensam med sin treåriga dotter. Förövaren var hennes hyresvärd. Han hade länge sagt till henne att en ung mamma inte ska bo ensam, men hon var aldrig intresserad av hans inviter. En kväll när hon öppnade sin dörr stod han utanför med en mugg syra som han slängde i hennes ansikte.

Tiden efter attacken beskriver hon som en förlängning av övergreppet. Polisen ville först inte ta emot hennes anmälan och tyckte att hon skulle dra tillbaka anklagelserna, eftersom de skulle skada mannens rykte. Han släpptes snart mot borgen och blev senare frikänd av en domstol som visserligen ansåg att han var skyldig men inte tyckte att det fanns tillräckliga bevis.

Mahalakshmi menar att det juridiska systemet i Indien måste reformeras.

– Som det är nu är det svårt att få en förövare fälld. Männens ord väger ofta tyngre än kvinnornas.

En överlevare

Nästan vem som helst i Indien kan köpa starka syror från bensinmackar eller verkstäder. Just denna tillgänglighet har i många fall visat sig vara avgörande när gärningsmännen har gått till handling. Enligt Mahalakshmi borde försäljningen omedelbart regleras.

– Hur kan det vara möjligt att man kan få tag på ett sådant farligt vapen så enkelt?

Efter sex år har Mahalakshmi kunnat gå vidare. På väggen i hennes kök hänger en stor plansch med ett lejon på. Hon sneglar leende mot bilden och förklarar att den ger henne styrka.

– Det handlar om vara en överlevare istället för ett offer. Jag kanske är bränd på ytan, men jag är definitivt inte besegrad inuti, säger hon självsäkert.

Arbetar som läkare

Mahalakshmis föräldrar kunde låna pengar till en rad plastikoperationer, vilket räddade synen på hennes högra öga. Nu bor hon i en lägenhet i en annan del av staden med sin nioåriga dotter och arbetar som läkare på ett statligt sjukhus.

– Att överleva en syraattack är en sådan enorm utmaning, men man blir stark. Jag kan fortfarande utöva mitt yrke och tjäna samhället. Det gör mig stolt.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer