Männen nobbar nytt preventivmedel

RELATIONER

P-stav för män fungerar men efterfrågas inte

Trodde du att kondomen var mannens enda sätt att skydda sig från oönskad graviditet? Fel. P-staven för män fungerar. Men de vill inte använda den – därför har försöken att få ut metoden på marknaden stoppats.

Foto: Colourbox
Kondom är det enda preventivmedel som männen använder. Numera finns också P-stav för män framtaget – men efterfrågas inte.

I dag är det främst kvinnor som behöver oroa sig för biverkningar med preventivmedel. Men egentligen skulle männen kunna dela ansvaret. Varje man kan nämligen med hjälp av en p-stav och en gel med testosteron skydda sig mot oönskade graviditeter. Det säger Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska sjukhuset till tidningen Ottar.

– Vi vet att metoden fungerar. Men tekniken är inte färdigutprövad, så det är inget jag kan rekommendera, säger han.

P-staven sätts in som ett implantat under huden och stoppar spermieproduktionen genom gulkroppshormon. Nackdelen är att lusten och erektionsförmågan avtar eller försvinner. Men det finns en lösning. Med hjälp av injektioner, plåster eller gel tillför man ett manligt könshormon, testosteron – och potensen blir då oförändrad.

Männen inte intresserade

Men trots att metoden fungerar så finns den alltså inte på marknaden. Läkemedelsföretaget Organon har under flera år testat p-staven på män i stora internationella studier. Richard Lindgren, medicinsk chef på företaget, förklarar för Ottar att männen hade ett normalt samliv, att de inte producerade spermier och fick tillbaka fertiliteten efteråt. Vad är det då som hindrar?

– Problemet är att kunderna inte vill ha det här. Det finns ingen marknad för det. Och vi kan inte ta fram en vara som ingen vill ha.

Skälet männen uppgav till att de inte var intresserade av metoden var att det kan ta tre till nio månader innan spermieproduktionen kommer igång efter att behandlingen avslutats. Men flera preventivmedel för kvinnor har samma biverkning – och de finns redan ute på marknaden.

Om preventivmetoden ska godkännas som ett läkemedel krävs större studier av eventuella biverkningar. Men Oregon har alltså lagt ned projektet och planerar inte att återuppta det.