Heta nätter utomlands

RELATIONER

Var tredje singel har haft one-night-stand på utlandssemestern

Foto: Två av tre skulle vilja dejta när de åker utomlands nästa gång.

Sommar, semester... och kärlek!

Att ha en sex- eller kärleks-fling på utlandsresan är inte det minsta ovanligt, enligt en undersökning gjord bland Mötesplatsens medlemmar.

Och sexolog Linn Heed är inte förvånad.

– Det geografiska avståndet gör oss friare – vi släpper hämningarna.

Utlandsresan är ett ypperligt tillfälle för heta sex- och kärleksmöten om man får tro svenska singlar.

Var tredje svarande i en undersökning bland singelsajten Mötesplatsens medlemmar har haft ett one-night-stand med någon som inte är från Sverige när de varit på utlandssemester.

Lättare att dejta

Många tycker också att det är lättare att dejta och finna kärlek utanför Sveriges gränser.

Två av tre svarade att de planerar att – eller gärna skulle vilja – dejta nästa gång de åker utomlands.

– Det är inte så konstigt eller förvånande att både män och kvinnor känner sig friare när de är på semester i ett annat land, säger Linn Heed om resultatet.

Hon menar att det geografiska avståndet gör oss friare i känsla och tanke, att vi på ett sätt lämnar verkligheten och vardagen hemma.

Dessutom, säger Linn Heed, kan frihetskänslan påverka lusten – och det gör att våra förväntningar, förhoppningar och önskningar blir lite vildare och kanske mer onyanserade.

– Vi ger oss hän, släpper loss och tänker inte så mycket på konsekvenserna utan mer "äh.. jag kommer ju aldrig att träffa på honom/henne igen..." "här är jag anonym och kan göra vad jag vill...", säger Linn Heed.

Viktigt med skydd

Men stundens hetta och den romantiska laddningen som följer med en semesterromans kan dock få ödesdigra följder när det gäller könssjukdomar.

Linn Heed understryker därför vikten av att skydda sig med kondom.

– Trots att du kanske lämnat vardagen, förpliktelserna och den ansvarsfulla och plikttrogna identiteten hemma i Sverige, så finns riskerna med oskyddat sex kvar.

Overklighetskänsla

På en romantisk strand långt bort och i avskildhet, menar hon, ligger en overklighetskänsla nära till hands – en känsla av att inte riktigt behöva stå till svars för sina handlingar.

Därför tror Linn Heed att det också är lättare att vara otrogen, trots att man har en partner och kanske ibland även ett ganska bra förhållande.

Och både i fall av otrohet eller när det gäller helt regelrätta semesterflirtar finns ytterligare en faktor som kan spela in – den gamla klassikern grupptryck.

– Man dricker mer alkohol, alla har en flirtigare inställning och så vidare – och detta kan naturligtvis bidra till att vi gör val och beslut som inte fattas med både förnuft, känsla och hjärta, säger Linn Heed.

Undersökningen är genomförd bland kvinnor och män i åldrarna 20-40 år på den svenska dejtingsajten Mötesplatsen.