”Jag övervägde aldrig att ha tjejerna som förebilder”

RELATIONER

Daniel Pernikliski: Filip & Fredrik kunde behövt en checklista

Foto: Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Om jag skulle göra en lista över min barndoms förebilder tror jag inte att det skulle finnas med en enda kvinna på den.

Tanken hade nog inte ens slagit mig då att man som kille kunde ha kvinnliga förebilder.

Hur bra de än var så var de ju tjejer och en viktig del av definitionen av en förebild måste ju vara att den är av samma kön – någon man själv, om allt gick vägen, skulle kunna bli som, utan att behöva genomgå ett könsbyte.

Då och då köpte jag tidningen Okej. Någon gång var det ett reportage om Howard Jones och honom ville jag verkligen bli som.

Jag ville sjunga som honom – jag gjorde egna inspelningar på kassettband – och hade jag bara vågat hade jag skaffat likadana kläder och likadan frisyr.

Men när jag som tolvåring sprang till Konsum för att köpa det senaste numret, där Samantha Fox var huvudpersonen, så var det varken för att jag ville bli som henne, eller ens för att jag tyckte att hon sjöng så fantastiskt bra, utan för att det ryktades om att hon inte hade så mycket kläder på sig på bilderna.

Om jag hade gått tillbaka i tiden, och fått ta med mig dagens definition av en förebild, hade jag helt säkert samlat på mig en hel del kvinnliga.

För det handlar ju inte om att de inte fanns, utan att jag aldrig övervägde dem som kandidater.

Så om jag idag skulle göra en vettig lista över gamla förebilder som flertalet i min generation, både tjejer och killar, hade kunnat känna igen sig i hade jag behövt hjälp.

Någon som påminde mig och sa: ”men kommer du inte ihåg den här! Och den här! Och den här!”. Och då hade de trätt fram, en efter en.

Grabbigheten som råder i Filip och Fredriks presentation av nittiotalet, Nittileaks, är nog knappast ett resultat av varken ondska eller manschauvinism.

Däremot är de säkert, precis som de flesta andra skulle vara, ganska blinda i sin sökning.

De hade behövt en liten checklista, en påminnare om att hälften av jordens befolkning faktiskt är kvinnor.

En lista som borde vara obligatorisk för alla som jobbar med underhållning som ska rikta sig till alla.