Experten: ”Det går att tillfriskna, men fri blir man aldrig”

– Kvinnor har oftast mycket svårare att ta sig ur sexmissbruk än män.

Det säger Erik Sundby, terapeut och verksamhetschef vid Dysberoendekliniken i Stockholm.

Kvinnor som missbrukar sex söker nästan aldrig hjälp. Deras missbruk är i högre grad än männens förenat med skam och skuld.

Det menar Erik Sundby som har lång erfarenhet av att hjälpa människor med sexuellt dysberoende.

– En förklaring till kvinnornas känslor inför sitt missbruk kan vara samhällets syn på kvinnor som kärleksfulla och omvårdande.

Skiljer sig kvinnornas sexmissbruk från männens?

– Kvinnor har en tendens att bli mer ”kärleksberoende” än män. De kan också, som i fallet med Sara, vara beroende av själva erövringen. Där jakten är det viktigaste och intresset för personen försvinner efter sex. Mäns beroende rör sig i högre grad om enskilda aktiviteter, så som sexuella fantasier och tvångsmässig onani.

Hur vanligt är sexberoende?

– I Sverige finns ingen statistik men i USA är omkring fem procent av befolkningen sexmissbrukare, och det är lågt räknat eftersom den siffran baseras på antalet sökande.

Hur märker man att man är på väg att hamna i ett missbruk?

– Det finns tre saker att fundera över. Om det man gör är tvångsmässigt, det vill säga, man onanerar fast man inte vill, om det man gör får negativa konsekvenser. Till exempel könssjukdomar, otrohet och om man tänker på sex hela tiden, fast man inte vill.

Går det att bli ”frisk?”

– Det går att tillfriskna, men fri blir man aldrig. Sexmissbruk och matmissbruk är oerhört svåra missbruk eftersom vi måste äta och vi har en sexualdrift. En alkoholist vet att så länge jag inte dricker är jag nykter. Det funkar inte för en mat- eller sexmissbrukare. En sexmissbrukare måste lära sig att definiera vad som är hälsosam sex och vad som inte är det.

Hur lång tid tar behandlingen?

– Den primära behandlingen tar nästan ett år och eftervården ungefär sex månader. Problemet med kvinnliga sexmissbrukare är att väldigt många går in i ett matmissbruk och får ätstörningar.

Publisert: