Så lyckas du på festen!

Publicerad:
Uppdaterad:

Proffsens bästa partytips till brudpar & gäster!

VETT & ETIKETT: Håll koll på de grundläggande etikettreglerna.

Magdalena Ribbing, författare till etikettböcker, vet hur.

Håll gärna ett skämtsamt bröllops­tal, men låt inte grodorna hoppa ur munnen.
Foto: Illustration: Björn Gevert
Håll gärna ett skämtsamt bröllops­tal, men låt inte grodorna hoppa ur munnen.

”Helt vitt ska en artig bröllopsgäst undvika att klä sig i, det är brudens ensamrätt. Helt svart för kvinnor är också oönskat, eftersom svart är sorgkläder. Många har fått för sig att röda klänningar är förbjudna på bröllop, men självklart får du vara rödklädd.

På senare tid har det uppstått en trend där brudarna har stora traditionella klänningar. För att matcha detta brukar brudgummarna ha frack, frock coat eller liknande, trots att det är ett kavajbröllop. Men det enda korrekta och eleganta för en brudgum är att ha samma typ av kläder som övriga manliga gäster.

För placering finns bara en regel: brudparets önskemål gäller. Det är inte en självklarhet att en pappa som har varit frånvarande under uppväxten ska få sitta närmast bruden.

Samma sak gäller för inbjudningar. Du behöver inte bjuda kusinen som du träffat en gång när du var fem år. Däremot ska du alltid bjuda båda parter ur etablerade par. Som inbjuden gäst har du ingen rätt att ta med dig frivilligt sällskap.

Respektera brudparets stora dag. Nyckelordet för både middag och festen efteråt ska vara lycka för brudparet. Den är inte ett forum för kompisars spexlust, insinuanta tal eller föräldrars minnen om hur bruden som tvååring kissade i farmors knä.

Barn brukar också vara ett känsligt kapitel. Jag tycker inte att barn passar på ett formellt bröllop eftersom de inte är barnvänliga tillställningar.

Å andra sidan kan man välja en lättsammare form av fest där alla barn är välkomna!”

3 vettiga råd om regler

Alla minns vi med fasa de misslyckade bröllopsfesterna: middagen när du hamnade bredvid en asocial bordsgranne, festen där alla var asplakata redan vid 19-snåret eller partyt där ingen dansade till discjockeyns övercoola musik. Aftonbladet har frågat fem experter om recept för en lyckad tillställning.

Terri Herrera Eriksson

Publicerad: