Bara bröstmjölk – då dog babyn

RELATIONER

Italienskt spädbarn dog av undernäring

ROM

Mamman var vegetarian och vägrade ge sitt barn något annat än bröstmjölk.

I går dog babyn av undernäring.

Föräldrarna är hängivna vegetarianer, och hade bestämt att även deras lilla flicka skulle växa upp med samma principer.

Men flickan vägde vid 9 månaders ålder bara fyra kg och 400 gram - mindre än hälften av vad som är normalt. Läkarna på sjukhuset i Altamura i landskapet Puglia i Italien blev förskräckta när de fick se henne.

Kunde inte krypa

Flickan var blek och tärd, saknade muskulatur, var anemisk och led troligen av lunginflammation. Hon hade inte ens lärt sig att rulla och krypa.

Italienska barnläkare varnar nu föräldrar som går på speciell diet att deras bröstmjölk kan vara livsfarligt fattig på viktiga ämnen som järn, fosfor och olika proteiner.

De svenska experter som Aftonbladet talat med är dock tveksamma till att moderns vegetariska kost kan förklara den svåra undernäring flickan led av.

Näringsbrist

Enligt Åke Bruce, professor vid tillämpad näringslära vid Livsmedelsverket, talar flickans svåra tillstånd för flera andra faktorer.

-Till att börja med verkar det som om hon helt enkelt fått för lite näring. Dessutom kan hon ha lidit av någon sjukdom som gjorde att hon inte kunde tillägna sig den näring hon trots allt fick i sig, säger han.

Åke Malm, Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM