Relationer

Sexuella trakasserier sårar flickor i puberteten

RELATIONER

Många flickor som är på väg in i puberteten tycker inte om sin egen kropp.

Göteborg (TT)

Sexuella trakasserier undergräver självkänslan, men om flickorna får information tidigt ser de mera positivt på kroppens förändring, visar en studie bland drygt 300 tolvåriga flickor.

Många av flickorna har kallats hora eller fitta.

– Om vi föreställer oss att könsorden och de verbala tillmälena sker på en vuxens arbetsplats vad skulle hända då? undrar barnmorskan Gun Rembeck som är verksamhetschef på ungdomsmottagningen i Lerum och den som genomfört studien.

Till bilden av att könsord allt mer börjat användas som tillmälen i skolorna hör att man svär på olika sätt på olika delar av jorden, påpekar Gun Rembeck.

– Ordet hora betyder inte lika mycket för vissa som det gör för andra, men det sårar i en fas när flickorna samtidigt utvecklar sin kvinnokropp.

Studien har genomförts i skolorna i Lerums kommun samt i ett par skolor i Härryda och Skara. Av de deltagande flickorna hade 70 procent ännu inte fått sin menstruation.

Skolsköterskan viktig

Mamman och skolsköterskan är viktiga personer när det gäller att förbereda flickorna för puberteten. Men båda är ofta ute lite för sent.

Flickorna snappar själva upp en del om menstruation och pubertet från sin omgivning och behöver få tidig vägledning. Tio procent hade pratat med pappan.

– Skolsköterskan är både en person som man kan prata med och som också kan ge information, men det verkar som om de skulle behöva vara ute tidigare än vad som nu är fallet, säger Gun Rembeck.

Problemet är att resurserna skärs ned och att tiden inte räcker till.

Prat med kompisar

Av enkäten framgår att endast 67 procent fått information från skolsköterska om mens och utveckling.

Förutom med föräldrar och skolsköterska är det också vanligt att prata om problemen med tjejkompisar.

Gun Rembeck tycker att barnmorskor i större utsträckning skulle kunna informera flickorna.

– Vi vill inte säga att det är fantastiskt roligt att ha mens, men vi talar gärna om hur bra kroppen är gjord och hur den kan användas till många fina saker framöver. När det gäller svårigheter med menssmärtor har vi också goda hjälpmedel i dag.

– Att vilja bli vuxen är viktigt för flickorna. Ju mer man tycker om att kroppen utvecklas desto mer vill man bli och vara vuxen, säger Gun Rembeck.

Benny Öinert/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer