Hit med curryn, mamma!

RELATIONER

Professor: Bebisar kan lära sig tycka om kryddstark mat

Glöm allt du lärt dig om lämplig mat för små barn.

Enligt en amerikansk professor kan de små lära sig tycka om det mesta.

Fritt fram alltså, för curry, hummus - och till och med chilipeppar...

När bebisen ska introduceras för fast föda för första gången, haglar råden över föräldrarna: Börja med grönsaker, inte med frukt - då kan barnet vägra äta grönsaker för all framtid. Se upp med starka kryddor, och var försiktig med tomat eftersom de kan ge utslag.

Förändring på väg?

Men enligt doktor David Bergman, professor i pediatrik vid Stanford University, finns det inte mycket fakta som stödjer de teorierna.

– Det finns en stor mytbildning kring det här, säger David Bergman till nyhetsbyrån AP.

Han tror att en förändring är på väg - och att råden på sikt kommer att bli: Låt din sexmånaders bebis äta i stort sett samma sak som du själv, fast givetvis i mer finhackad form. Se bara upp om det finns allergier mot vissa födoämnen i släkten. Och ta en ny smak i taget.

Redan i dag finns det stora kulturella skillnader när det gäller råd om mat till barn. I flera afrikanska länder får barnen smaka kött tidigt, skriver AP. I USA får bebisarna oftast börja med enbart risgröt. I Japan är fisk vanligt, och i Frankrike får de små kronärtskockor och tomat.

Tycker om samma

Nu börjar forskningen också få upp ögonen för att bebisar lär sig tycka om samma mat som mamma ätit medan barnet låg i magen, och senare ammades. Något doktor Jatinder Bhatia, pediatriker, hoppas att fler ska ta till sig.

– Om du äter mycket curry, låt din lille smaka på en mildare variant, säger han till AP.

Tidigare i samma ämne

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM