Eva Rusz: De saknar medkänsla

Så vet du att du är ihop med en psykopat

En man hånglar med en annan kvinna på bröllopsfesten.

En annan knuffar flickvännen av cykeln och säger att det är på skoj. Ändå stannar kvinnorna kvar.

– Män med psykopatdrag är bra på att dupera, säger Aftonbladets psykolog Eva Rusz.

Eva Rusz.

Säkert har du träffat någon. Kanske har du varit tillsammans med en. Psykopater är nämligen experter på att charma och visa en tjusig fasad. Men innerst inne är de okänsliga, kontrollerande och egotrippade.

Det är svårt att diagnostisera vem som är en verklig psykopat. Studier visar att det gäller två till tre procent av befolkningen. En del är kriminella, andra lever ett ”lyckat” liv med hög social status.

Skryter gärna om status

– Typiskt är att de saknar medkänsla. Därför är de perfekta på höga poster där de inte jobbar nära andra, säger Eva Rusz.

Det finns många fler med psykopatdrag, men som inte är renodlade psykopater. Och att det även finns kvinnliga psykopater är Eva Rusz övertygad om, men hon har inte mött någon.

– Mitt mål är att lära kvinnor: Så här ska det inte vara i en relation. Skilj på sund och dålig kärlek!

Kvinnor som träffar män med psykopatdrag kan ha mycket svårt att bryta upp. Uppvaktningen är ofta intensiv: Lyxiga middagar och komplimanger. Han skryter gärna om sin status.

Plötsliga raseriutbrott

Trots att kvinnan ser tecken på att något är fel blundar hon. Det kan handla om allt från kontroll av hennes telefonsamtal till örfilar.

– Utifrån verkar det absurt att stanna kvar. Men kvinnorna förklarar bort mannens beteende.

Men psykopaten tar makten allt mer. Kvinnan kränks psykiskt. I en del relationer blir hon slagen. Livet fylls med raseriutbrott och plötsliga kärleksförklaringar.

Fotnot:

”Är du gift med en psykopat – om farlig och förförisk kärlek” kommer ut 26 oktober.

Så vet du att du är ihop med en psykopat

Så försöker han ta makten

Läs mer:

Cecilia Gustavsson