Nu orkar Viktor, 12, hänga med på gympan

RELATIONER

Fick stöd av kompisarna i Projekt Nelson

Foto: ALDRIG MERA TJOCK. Viktor blev aldrig retad när han var överviktig, men han har bestämt sig för att inte bli tjock igen. Det ska vara fullkornspasta och ingen grädde när han väljer mat.

Det har gått väldigt bra för Viktor, 12 år, att komma i form.

– Det är mycket enklare att vara med på gympan i skolan nu, jag har fått bättre kondis och orkar mer, säger han.

Hjälp och stöd har han tillsammans med överviktiga kompisar fått i projekt Nelson.

Viktors mamma funderade inte länge när hon genom en vän fick höra talas om projekt Nelson. Det är en frivilliggrupp inom Överviktigas Riksförbund som på ett direkt sätt lär barn med övervikt att röra på sig och att äta bättre.

– Båda barnen har varit lite överviktiga, och det hjälper inte att höra mamma tjata om vad man ska äta eller inte. Det här var precis vad som behövdes, säger hon.

Balansgång

Hon har varit väldigt noga med att det inte handlar om någon bantning för barnen, men det har varit en balansgång.

– En period kände jag att Viktor nästan blev fixerad. Han kollade på varenda innehållsförteckning och sa tydligt ifrån när jag slarvade och hällde i grädde i maten. Jag vill inte att det ska vara så, så då lade vi ner det där med vikten ett tag. Det handlar mer om att röra på sig och ta mindre portioner. Att byta till fullkornspasta som ger längre mättnad och att låta bli fiskpinnar med mos, eller kräm.

Viktor har inte gått ner speciellt mycket i vikt, däremot har han vuxit på längden och fått lite mer muskler på grund av vatten- och landgympan i projekt Nelson. Fem tillfällen per termin är det matlagning och kostkunskap, och där har Viktor sugit åt sig kunskap som en svamp. På en del punkter är han dessutom väldigt karaktärsfast för att vara en kille på 12 år.

– Jag vägrar att äta på McDonalds eller att äta pizza, det är bara dålig mat som man inte blir mätt av.

Jobbigt att inte orka

Viktor tänkte inte så mycket på utseendet eller för trånga kläder när han var överviktig. Vad som var jobbigt var att inte orka hänga med på gymnastiken.

Han blev trött fortare än sina kompisar när de spelade fotboll, men det är inget han behöver tänka på längre.

Är du intresserad av att veta mer eller vill ha stöd och råd om ditt överviktiga barn, gå in på: www.projektnelson.se

Kicki Blom

ARTIKELN HANDLAR OM