Nej till lag om att dela barntiden

RELATIONER

86 procent nobbar förslaget om lika lång föräldraledighet

Nej – vi vill inte ha en lag om att dela föräldraledigheten.

Både kvinnor och män vill bestämma själva.

Det avslöjar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Aftonbladet.

Foto: VILL INTE DELA Catharina Truedsson ska vara hemma med Tilde i 1,5 år. Jag tycker absolut inte att föräldraledigheten ska delas upp, säger hon.

Många röster hörs nu – bland annat från makthavare och journalister – om att det krävs en lag för att män och kvinnor ska dela på föräldraledigheten.

I dag tar männen bara ut 15,5 procent av föräldradagarna. Något som är dåligt för både jämställdheten, barnen och föräldrarna själva, menar debattörerna.

Kvinnor över 40 mest emot

Men en överväldigande majoritet tycker att lagstiftning är en dålig idé, enligt den nya Sifoundersökningen. Varken kvinnor eller män tycker att politikerna ska lägga sig i vem som tar den mesta barnledigheten:

86 procent vill bestämma uppdelningen själva, utan en lag.

Kvinnor över 40 är mest negativa – av dem säger 92 procent nej till en lag. Män över 40 är däremot mer positiva – 14 procent tycker att en lag vore bra.

Bland kvinnor är de på landsbygden mer skeptiska till en lag än andra, men bland männen är det precis tvärtom.

Lågutbildade mest för

En tydlig skillnad i åsikt finns när det gäller utbildningsgrad. De som endast har grundskoleutbildning är klart mest positiva till att lagstifta. Av dem tycker en fjärdedel att det behövs en lag för att få papporna att ta mera barnledigt.

Debatten har blossat upp eftersom det hänt så lite sedan den första pappamånaden infördes 1995. Under hela 90-talet fortsatte männens andel av föräldradagarna att ligga runt 10 procent. Sen mitten av 1999 har pappornas andel tagit fart något – andelen har ökat från 10,7 procent då till 15,5 procent 2002.

Två månader nytt för i år

– Det har spridit sig bland männen att ta pappaledigt. Men de började ta trettio dagar och inte mer, det är som en oskriven regel, säger Vilja Haalmenmäki, analytiker på Riksförsäkringsverket.

– Nu får vi se vad som händer, eftersom det finns två månader reserverade för pappan från och med i år.

Så här är det i dag

Därför delar mamman inte med sig av sin föräldraledighet

Nu mullrar makten: Ta mer ansvar, pappor! Jämo, jämställdhetsminister Margareta Winberg och HTF vill lagstifta för att pappor ska ta ut fler föräldradagar. Men vad tycker mammorna och papporna? Aftonbladet har låtit Sifo ta reda på sanningen om hur svenska män och kvinnor ser på föräldraförsäkringen. I dag: 86 procent säger nej till en lag om att dela föräldraledigheten lika mellan mammor och pappor.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM