Ny studie: Mannen har också en biologisk klocka

RELATIONER

Spermierna blir sämre redan i 20-årsåldern

Det är en myt att bara kvinnor har en biologisk klocka.

En ny studie visar att spermierna kan bli färre och få sämre kvalitet redan i 20-årsåldern.

– Män som vill bilda familj bör inte vänta för länge, kommenterar docent Jan Olofsson.

Ju äldre mannen blir, ju mer ökar risken för att han inte kan få barn. Professor Brenda Eskenazi, som står bakom en amerikansk undersökning vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien, varnar män för att vänta för länge med att bilda familj.

Tillsammans med sina kollegor undersökte hon spermakvaliteten hos 97 män i åldern 22 till 80. Det visade sig att sädesvätskan minskar med åren, vilket kan betyda att den innehåller färre spermier. Även spermiernas simförmåga försämrades, i vissa fall redan i 20-årsåldern. När mannen är kring 30 år är risken för att spermiernas simförmåga har försämrats 50-procentig. I 80-årsåldern är risken 82 procent.

Dåliga spermaprov

Den amerikanska studien får stöd av svensk expertis.

– Det är känt att män, men inte alla, får nedsatt förmåga med åldern. Vi ser många män som fått barn och några år senare, i 35-37-årsåldern, inte lyckas ge dem några syskon. De visar överraskande dåliga spermaprov och tvingas ta hjälp av provrörsbefruktning. Män bör inte vänta för länge, säger Jan Olofsson, docent, överläkare och avdelningschef på Fertilitetscentrum vid Carlanderska sjukhuset i Göteborg.

Ingen övre gräns

För män börjar den biologiska klockan ticka i 50-60-årsåldern, jämfört med 35-40-årsåldern för kvinnor.

Män nybildar spermier livet ut, men hastigheten på nybildningen kan alltså påverkas. Någon övre gräns för när man kan bli pappa finns inte.

– Charlie Chaplin var över 80 när han fick barn, säger Jan Olofsson.

Bly kan påverka

I en annan studie fastställer forskare att bly kan göra män infertila. Män som kommer i kontakt med bly i arbetet, till exempel rörmokare, målare eller tryckeriarbetare, kan få nedsatt förmåga, menar de.

– Tungmetaller kan ge effekt. Men för att bli infertil måste man vara oerhört starkt exponerad. Jag skulle inte påstå att målare har minskad chans att få barn, säger Jan Olofsson.

Så kan mannen undvika att bli infertil

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM