Mejla

Åsa Erlandson

”Ta fram din inre besserwisser!”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Jante är en kvinna

Ideella föreningen Wikimedia Sverige försöker värva fler kvinnor att skriva på världen största klotterplank, Wikipedia. Det var på tiden. Där, precis som i verkliga livet, är det fullt av självsäkra män. Och försiktiga kvinnor.
Det ÄR något med män och kunskap. De är som apporterande hundar så fort man ställer en fråga. Men till skillnad från när man skickar iväg en schäfer, kommer det inte alltid något tillbaka. Snart har jag varit journalist i 20 år och hittills har jag inte mött en enda man som tackat nej till en intervju med hänvisning till att han inte vet eller att en kollega kan frågan så mycket bättre. Istället är det "Japp!" och "Javisst!", på gott och ont. För efter en liten stund märker man att hmmm, det hade nog varit bättre att ringa någon annan. Någon som kunde.
Kvinnor å sin sida får man locka och pocka. "Jo, du kan visst det här jättebra." "Nej, dina kvinnliga kolleger kommer inte tycka att du är förmer som pratar i tidningen." "Jodå, du är visst jättefin i håret" (när bilden ska tas). Min slutsats är denna: Jante är en kvinna.
Generaliserande så det skriker om det, javisst, men detta är min erfarenhet. (Och ingen skulle bli gladare än jag om jag hade fel.)
Så jag säger kvinna! Plocka fram din inre besserwisser. Gör som männen och tro på vad du kan, lita på att du är intressant att lyssna på och faktiskt - chansa lite. Allt måste inte alltid vara perfekt, du får uttala dig även om du inte har en professur i ämnet. Tycka till, eller bara säga vad du tror.
Visst är det fint att vara ödmjuk och man ska alltid erkänna när man inte vet. Men självcensur gynnar inte någon. Och du, du behöver inte vara rädd för att skriva fel på Wikipedia. Du ska se att det tar högst en minut, innan MAN rättar dig.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson