Relationer

Så blir du kung i baren

Av: 

Elisabeth Lidén

RELATIONER

Ny bok vill lära oss vett & etikett för utelivet

”Det värsta du kan göra är att vissla åt en bartender som om det vore en taxi. Få yrkesgrupper gillar att bli jämförda med en bil”, säger Johan Åkesson som tillsammans med Martin Schori skrivit boken ”Krogen - allt du vill veta men aldrig vågat fråga”.
”Det värsta du kan göra är att vissla åt en bartender som om det vore en taxi. Få yrkesgrupper gillar att bli jämförda med en bil”, säger Johan Åkesson som tillsammans med Martin Schori skrivit boken ”Krogen - allt du vill veta men aldrig vågat fråga”.

Krogen är det nya vardagsrummet.

Det betyder inte att du kan bete dig som hemma.

Men inte heller att det funkar som förr.

– De gamla etikettreglerna gäller inte längre, hävdar författarna till den nya handboken "Krogen".

Vi flyttar det sociala livet från våra allt mer kompakta lägenheter och in på krogen.

Men att parera stressad barpersonal, kräsna kollegor och en djungel av franska ord på menyn kan få den mest självsäkre att vackla.

Martin Schori och Johan Åkesson, som tidigare har jobbat i restaurangbranschen i New York respektive London, såg ett hål som behövde fyllas och skrev boken ”Krogen - allt du vill veta men inte vågat fråga”.

– Vi märkte att de gamla etikettreglerna inte gäller längre. Krogarna ser helt annorlunda ut och vi går ut och äter på ett helt annat sätt nu än för 15 år sedan, säger Martin.

Säg till om du är missnöjd

Ska man då inte kunna släppa allt och bara slappna av när man går på krogen?

Nej, menar författarna. Och det är för din egen skull.

– Att gå ut och käka och ta en bärs ska bara handla om att ha kul. Genom att vara mer påläst och förberedd kan det bli mycket mer avslappnat, säger Johan.

Han liknar en krogkväll vid en teaterföreställning där gästen är den viktigaste spelaren. Är man medveten om sina rättigheter är det lättare att bli trygg i besöket.

– Om du är missnöjd är det viktigt att säga till direkt. Personalen kommer gå långt för att göra dig glad. Det blir mycket dyrare för dem att du går hem och skriver i alla sociala medier att stället är dåligt, än att de vänder hela den negativa upplevelsen till en positiv, säger Martin.

Matcha restaurang med sällskap

Duon menar att om man har tagit initiativ till en krogkväll har man ett visst ansvar. Att matcha restaurang med sällskap kan vara en konst i sig.

Är det kollegor där hälften är vegetarianer ska man alltså inte satsa på stans nya köttkrog. Och en söndagsbrunch med farmor bör inte intas på ett kafé vars profil är hög musik.

När det gäller dricksen är det magkänslan man ska lyssna på, men du kan aldrig köpa dig rättigheten att bete dig illa.

– En del folk i krogbranschen vi intervjuat har påpekat att gäster ibland tror att de kan bete sig hur de vill så länge de kompenserar med en fet dricks i slutet. Det kan bli mer förödmjukande än belönande för personalen, säger Johan.

Så får du beställa snabbt i baren

Dricksa generöst första gången du beställer, då är chansen stor att bartendern kommer ihåg dig och kvällen är säkrad.

Ställ dig tydligt och visa att du vill beställa, håll ögonkontakt och nicka lite.

Det värsta du kan göra är att knäppa med fingrarna eller vissla åt bartendern.

Var inte sur, aggressiv eller tjafsa med bartendern. Förvänta dig inte att beställningarna ska gå i militärisk ordning.

Om du ska beställa till sex kompisar, undvik att beställa sex olika drinkar och sex olika järn. Då blir det garanterat svårare nästa gång.

Gå tillbaka till samma bar ofta, om än bara för att stanna till en stund. Då kommer personalen känna igen dig.

Så lyckas du med en helkväll på krogen

Författarna till boken ”Krogen - allt du vill veta men inte vågat fråga”, serverar sina bästa tips för en lyckad utekväll.

Välj rätt ställe

Fråga dig själv vad syftet med besöket är. Att ha kul, en affärsmiddag eller en dejt? Olika ställen lämpar sig för olika typer av besök. När du väl bestämt det är det bara att börja fråga vänner, kolla recensionssajter och dagstidningar.

Beställ bord i tid

Planeringen för en perfekt utekväll en fredag börjar helst redan på måndagen. Om du väntar med att boka bord till samma dag kommer många ställen att vara fullbokade.

Anländ med stil

Invänta hovmästare eller personal. Att stövla fram och sätta sig vid odukat bord är en dålig start på en bra kväll.

Beställ smart

Starta middagen med att beställa en drink som går hyfsat fort att få in, så slipper ni sitta och vänta. Och inget som sätter smaklökarna ur spel. Beställ mat beroende på ställe. Har du valt en köttkrog? Beställ kött. På pizzeria? Då är de bäst på pizza, även om menyn försäkrar att grönsakerna till pastan är "speciellt utvalda". Om du är osäker: fråga personalen!

Glöm inte dricksen

Dricksa om du är nöjd och om du vet att du ska gå tillbaka till krogen i fråga. Då minns personalen dig som en god gäst. Noll kronor i dricks efter en lång middag kommer att uppfattas som kritik. Men du behöver inte dricksa alls om du inte vill.

Publisert: