4 av 10 modeller kan ha ätstörningar

RELATIONER

Brittisk studie: Problemet mer utbrett än man trott

Anorektiska modeller kan vara ett långt större problem än man tidigare trott.

En utredning om brittiska modellers hälsa visar att upp till 40 procent kan lida av livsfarliga ätstörningar, uppger Daily Mail.

Foto: AP
Mager En modell på catwalken i New York, september 2006. En brittisk undersökning visar att så många som upp till 40 procent av modellerna kan lida av ätstörningar.

Debatten om alltför magra modeller har rasat under en längre tid. Efter att tre sydamerikanska modeller avlidit av vad som antas ha varit anorexi eller undernäring, beslutade det brittiska moderådet tidigare i år att tillsätta en utredning om hälsotillståndet bland landets modeller.

Hela utredningen offentliggörs först nästa vecka, men Daily Mail har fått se delar av den redan nu. Resultatet visar att problemet med ätstörningar är betydligt mera utbrett än man kunnat ana – mellan 20 och 40 procent av modellerna beräknas lida av anorexi, bulimi eller någon annan form av ätstörning.

Förbud inte lösningen

– De kräks, använder laxermedel eller dricker enorma mängder vatten för att kontrollera sin vikt. Det är oerhört farligt – de kan falla ner och dö, säger psykiatern Adrienne Key, som lett utredningen.

Hon tror inte att lösningen är ett förbud mot så kallade "size zero”-modeller, utan anser i stället att aktörerna inom modebranschen måste få utbildning och kunskap för att snabbare kunna upptäcka vilka som befinner sig i riskzonen.

– Industrin måste förstå att det inte bara finns anorexi och bulimi. De tror att de kan identifiera vilka flickor som har problem, men det kan de inte, säger hon till Daily Mail.

Inget problem i Sverige

Mika Kjellberg, delägare i modellagenturen Mikas, tror inte att problemet med underviktiga modeller är särskilt utbrett i Sverige. På hennes egen agentur har ett enda fall upptäckts under de senaste sju åren.

– Spontant kan jag säga att ingen modell i Sverige i dag behöver svälta sig. Det stora problemet finns på visningar utomlands, eftersom alla designers verkar vara högst ovilliga att ta fram större provstorlekar, säger hon.

Skulle någon modell tappa i vikt, och agenturen mot förmodan skulle missa att upptäcka det själva, slår dessutom kunderna larm direkt.

– Ingen aktör i branschen i Sverige i dag vill kapitalisera på en sjuk människa; inte vi, inte kunderna, säger Mika Kjellberg.

Läs mer:

Annica Lundbäck