Du kan dö av brustet hjärta

RELATIONER

Ny sjukdom upptäckt hos svenska kvinnor

1 av 2 | Foto: Per Björn
Kan göra dig sjuk Ett brustet hjärta kan göra dig fysiskt sjuk. Tillståndet kallas Broken heart syndrome och kan i värsta fall leda till döden.

Kvinnor kan dö av brustet hjärta.

Nu har Broken heart syndrome drabbat Sverige.

– Jag har själv behandlat fyra kvinnor, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Det låter nästan som en dålig schlager. Att man skulle kunna dö av ett brustet hjärta. Men nu har flera fall diagnostiserats i Sverige.

– Det märkliga är att sjukdomen nästan uteslutande drabbar kvinnor över 50 år, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.

Hon har själv tagit emot fyra kvinnor som kommit in akut med hjärtinfarktsymptom. De kan ha svåra bröstsmärtor, onormalt EKG och ofta infektioner. Men efter kranskärlsröntgen så visar det sig att de inte har några förträngningar att operera.

– Deras tillstånd är ofta livshotande och flera hamnar i respirator, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Vänstra hjärtkammaren deformerad

Röntgen visar att kvinnornas vänstra hjärtkammare är deformerad och liknar en ballong med skaft. I Japan där sjukdomen först upptäcktes för några år sedan kallas den ”tako-tsubo” efter kärlet man förvarar bläckfisk i.

Nästan alla kvinnor tillfrisknar efter en vecka men de har ofta förhöjda stresshormoner.

– Sjukdomen föregås av en akut stressituation. Ofta är det en anhörig, en make eller ett barn som dött eller så har de varit med i en bilolycka.

Sällsynt sjukdom

Kvinnor med brustna hjärtan återhämtar sig snabbare än en vanlig hjärtinfarktpatient och får inga bestående hjärtskador. Med hjärtsviktmedicin och vattendrivande sprutor är de flesta helt återställda inom en vecka.

Sjukdomen är sällsynt och utgör omkring en halv procent av hjärtsjukdomarna.

– Troligen drabbas mellan 30 och 40 kvinnor i Sverige varje år. Hur många som dött vet vi inte.

Kan utlösas av sorg eller stress

Testa dig själv!

Så kan du hjälpa:

Läs mer:

Tidigare artiklar:

TV-klipp:

Många kvinnor är mer bekymrade om mannens hjärta än sitt eget. De tror att hjärtinfarkt bara är männens sjukdom. Men så är det inte längre. Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Var tionde kvinna dör i akut hjärtinfarkt. Varje år får 17 500 svenska kvinnor hjärtinfarkt. Varje dag dör 59 kvinnor av hjärt-kärlsjukdomar. Följ Aftonbladets artikelserie Rädda kvinnohjärtat.

Jessica Ritzén