Relationer

Varför vill jag fortsätta fast min fru beter sig som en skit?

RELATIONER

Eva Rusz gav relationsråd i chatten

Chatt den 20 november med relationsexperten Eva Rusz, som är leg psykoterapeut.

anna säger: Min pojkvän blev kär i en annan tjej för ett halvår sen men vi e fortfarande tillsammans. Han säger att han älskar mig mest av allt och har glömt henne för längesen. Jag har fortfarande svårt att lita på honom, vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Om du inte har några "bevis" som talar i motsatt riktning, dvs att han ff har kontakt eller så med henne, så bör du fatta beslutet "jag litar på honom" och göra allt du kan för att en gång för alla släppa det som skett.

Linet säger: Hej Eva. Jag gjorde slut med min flickvän för 3 månader sen, vi hade varit tillsammans i 4 år. Jag vet att vi inte kommer bli tillsammans igen och det vill jag inte heller. Men jag förstår inte varför jag mår så dåligt att jag skakar med tanken på att hon är med någon ny kille. Hur ska jag komma över det och varför mår jag så?

Eva Rusz säger: Man kan reagera känslomässigt, och svartsjukt trots att det logiska resonemanget och beslutet står fast. Även fast du logiskt inser det inte blir ni två igen så kan det ändå ske en känslomässig reaktion/bearbetning. Sorgeprocesser kan visa sig så. Skriv en dagbok kring dina beslut att avsluta relationen. Håll fast vid den/läs den då du får sorgliga känslor eller skriv ner dina känslor i den under en period. Det kan klinga av med tiden de reaktioner du får.

mimi säger: Hej. Jag undrar hur jag ska hantera att min pojkvän tittar på porr när han tillfredsställer sig själv. Jag blir svartsjuk och tycker inte alls om det. Ska tillägga att jag personligen inte har något emot porr utan bara det att jag känner mig svartsjuk. Har jag rätt att be han sluta eller ska jag bara ta det??

Eva Rusz säger: Du har givetvis rätt att be honom slut göra det i alla fall då du är hemma eller så! Eftersom du känner dig illa till mods och du faktiskt också verkar finnas i närheten så fattar jag inte varför han tillfredsställer sig själv? Försök påverka honom att det är du och han som har porrupplevelserna ihop.

Sara säger: Hej Eva! Min kille och jag har helt fastnat i frågan om/när vi ska ha barn. Jag vill börja försöka typ nu - jag är 33 och man vet ju aldrig om det funkar. Han vill vänta. Vi har varit tillsammans i 3 år och jag förstår inte vad han väntar på. Hur kommer vi vidare?

Eva Rusz säger: Jag förstår ert dilemma, och den enda som kan svara vad han väntar på är din kille.

Men du kan ta fram alla bevis och fakta som finns som visar att kvinnors fertilitet och biologiska klocka står i blom just nu men avtar på sikt. Om ni vill ha flera barn tillsammans så verkar det "lämpligt" men kanske det finns andra saker, din kille går och tänker på som måste komma upp till diskussion? Om ni har en bra relation så bör de argumenten tillsammans med din ålder osv vara en bas som han bör reflektera över. Kommunicera mera! Så ska du se det kan ordna sig!

Nilla säger: När jag träffar en kille, så faller jag för honom på en gång. Hoppas att denna gång vill han verkligen ha mig. Hör jag inget av honom på en dag eller två så får jag panik och genast känner jag att nu har han träffat en annan osv... Håller det i sig längre tid än så och han gör något eller säger något, så vill jag avsluta allt på en gång och skickar sms och mail, som inte är så trevliga till honom. Jag vill verkligen inte göra det, ångrar mig och mår dåligt över det oxå. Vad är det för fel på mig?

Eva Rusz säger: Detta kan du läsa om min nya bok som kom ut nu i höst. Förmodligen har du upplevt viss otrygghet i ditt samspel med dina föräldrar då du var liten. Ett barn som känner sig otryggt överreagerar, eller klänger sig fast allt vad den kan i mammas ben eftersom det känns outhärdligt om hon kanske måste lämna dig. Exakt samma känslomässiga reaktioner kan vuxna få, klänga sig fast, skicka mängder av sms för att i nästa stund "stänga av" sina känslor, vilket också är ett slags skydd mot att bli sviken. Läs min bok, gör de övningar som finns i den, lär dig att inte gå igång så mkt då du mött ngn, försök ta det lugnare, och avsluta heller inte på din starka impuls. (Boken heter Varför väljer jag alltid fel partner?)

Michael säger: När ska man ge upp ett förhållande, min fru har varit otrogen vid flera tillfällen. Hon säger att hon älskar mig och att hon ångrar det hon gjort. Men trots detta har hon svårt att släppa kontakten med sitt senaste övertramp. De arbetar på samma ställe och de händer att hon bl a får sms och mail. Varför vill jag fortfarande försöka trots att min fru beter sig som en skit?

Eva Rusz säger: Du älskar väl henne antagligen men lite ”för mycket” om du fortsätter acceptera hennes sätt. Sätt tydliga gränser, ställ krav på henne, om hon ångrar sig krävs ju också en beteendemässig förändring, inte bara i ord. Hon får ta sitt ansvar. Om hon inte kan eller gör det så tycker jag du skall fundera på vad du egentligen blir så kär i? Är det rädsla för vad en förändring kan innebära? Rädd vara själv? Men om hon fortsätter så, så kränker hon dig, ert äktenskap, ja alla grundvalar som finns för att en relation skall kunna fungera! Stå på dig !

Sofia säger: Jag har varit ihop med en betydligt äldre kille nu i 1S år. När jag är hemma och tänker på honom så attraheras jag av honom men när jag är med honom så känner jag ingen attraktion alls, vad skall jag göra, Eva?

Eva Rusz säger: Då du träffar honom skall du öva dig i att inte "känna" så mkt alltså byta spår, och istället försöka påminna dig om alla egenskaper du är kär i på avstånd. Känslan styr och kan faktiskt "ljuga", din reaktion är antagligen ett omedvetet skydd som att bli sviken och då kan fantasierna kännas mer "trygga", inne i huvudet på dig, på avstånd. Skriv en lista på alla egenskaper du gillar hos honom och läs den ofta, ofta!

Fredrik säger: Min Flickvän kysste en annan kille förra sommaren och gick på dejt i hemlighet. Sen bröt hon ihop och berättade det för mig. Vårat förhållande blev så klart sargat men till slut hade vi det underbart igen. Kan jag lita på att hon har "glömt" den andra killen när hon säger det eller ska jag vara försiktig?

Eva Rusz säger: Nej, antingen förlåter man till 100 % eller inte! Hon har visat ånger och skuldkänslor vilket är jättebra och sunt. Se bara till att du och hon ofta samtalar om era olika behov eftersom det kan bli bättre er emellan om ni finputsar er relation framöver!

Lisa säger: hej! Jag har ett distansförhållande sedan några år tillbaka. Allt är underbart, men en sak som bekymrar mig är att jag och min pojkvän vill flytta ihop men vet inte hur vi ska lösa det hela. Jag vill inte lämna mitt liv här och han vill inte heller flytta från sin stad. Känns omoget faktiskt, men det verkar som vi båda har svårt för att släppa tag om det trygga, familjen, vänner osv. Hur kan vi lösa detta på bästa sätt? Har du några tips? tack.

Eva Rusz säger: Möts halvvägs, singla "slant", pröva att bo på ena stället ett par år och se om de inre föreställningar ni har verkligen stämmer? Ibland måste man våga fatta beslut trots att man inte är säker om hur resultatet blir! Mitt tips är att ni kommer att bli överraskade att det inte är så svårt som ni tänker just nu! Våga, pröva, våga fatta ett beslut nu!

Elin säger: Hejsan! Du har tidigare gett mig rådet att skriva ett mail till min pappa som jag inte har någon kontakt med. Men jag tror det kommer att bli svårt att få det så neutralt som jag vill få det, för jag kommer inte kunna skriva det jag känner eftersom han kommer att ställa sig i försvarsställning direkt. Kan en kurator hjälpa mig tror du, ingår sådant i deras jobb?

Eva Rusz säger: Ja det var ett jättebra förslag! Be denne kurator hjälpa dig och byt kurator om han/hon inte ställer upp det! Bra, det viktigaste är att du får iväg ett brev. Annars kan du väl be ngn nära vän kanske hjälpa dig?

Jag säger: Jag är så avundsjuk av mig, vad ska jag göra för att ändra på det?

Eva Rusz säger: Att sluta vara avundsjuk innebär att du måste öva dig i att acceptera att du och ditt liv duger. Du behöver dagligen öva dig i att säga "bra," osv till dina egna prestationer och situationer. Och om/då du börjar glida iväg i dina avundsjuka tankar så måste du avbryta dem. Räkna matte, räkna bilar, ut och spring dvs dokusera BORT fårn det ditt INRE fastnar i. Det går men kräver hårt arbete av dig! Lycka till!

Marie säger: Jag lämnade min pojkvän för ca 3 mån sen efter 4 års ganska destruktivt förhållande. Jag har insett att mönstret sammanfaller skrämmande likt på samtliga förhållanden de senaste 10 åren (4 pojkvänner). Jag får aldrig utlopp att vara den jag är utan anpassar mej efter nästan samtliga situationer. Jag verkligen längtar ihjäl mej efter närhet, bekräftelse o förståelse men är livrädd att "försätta mej" i liknande relation igen? Jag är snart 36, har inga barn, som jag så gärna vill ha. Kram

Eva Rusz säger: Hej jag förstår precis vad du upplever! Ett sätt att ändra ditt mönster kan faktiskt vara kognitiv psykoterapi i ca 10 ggr, det kan hjälpa många att nå en varaktig förändring. För problemet är ofta att logik och känsla inte samsas! Dina känslomässiga behov "vinner" över ditt logiska resonerande och då behövs träning, träning att bryta dessa gamla mönster! Lycka till!

Magnus säger: Tjejer jag träffar tycker ofta att jag är en bra och fin kille, men de blir sällan intresserade. Det är jobbigt att tjejer bara vill vara kompis med en, särskilt när man själv kanske känner något mer. Gör jag något fel på något sätt som gör att det blir så? Ska jag sluta vara snäll? Vad kan jag göra för att förändra denna situation? Jag vill också ha kärlek.

Eva Rusz säger: Hej, jag tror du kanske skall arbeta mer på att visa eller berätta om dina känslor, ganska tidigt. Att via kamratkänslor tidigt ger ju en tjej en föreställning om att det är det du vill!? Berätta tidigt också att du verkligen vill ha en kärleksrelation, hellre än en kompisrelation! Ofta är detta ett slags omedvetet säkerhetsbeteende du använder om utifall att "ingen" vill ha dig så är det "bättre få en vän än ingen alls". Så försök ge akt på vad du säger och visar och bli snabbare på att visa det du verkligen känner! Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta dagens chatt. Eva chattar igen nästa vecka - välkomna tillbaka då!

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat och velat chatta! Övning ger färdighet, relationer kan utvecklas genom färdighetsträning! Vi ses nästa vecka igen! Kramar Eva

aftonbladet.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer