”En accepterad misshandel?”

RELATIONER

Läsarna reagerar hårt på Aftonbladets nya serie om barnfetma

– Ett barn som väger för mycket ska inte skällas på eller läxas upp, det är hans/hennes föräldrar som förtjänar glåporden. Så skriver signaturen Medvetandet efter att Aftonbladets serie Ung och Tjock som startar idag.

Över 75 procent av läsarna anser att det är för stort fokus på vikt i samhället.

En stor undersökning som Aftonbladet gjort bland ungdomar visar att 31 procent av ungdomarna anseratt de är tjocka. Av dessa mår 75 procent dåligt av sin vikt. I en artikel berättar Sara att hon älskar att dansa men vågar inte för hon vill inte att någon ska se hur hon ser ut, hon skäms för sin vikt och försökte en dag ta sitt liv.

Över 75 procent av läsarna på aftonbladet.se anser att det är för mycket fokus på vikt i dagens samhälle, hittills har 20 778 personer sagt sin mening i Dagens fråga.

Aftonbladets läsare har reagerat hårt på barnens berättelser. De flesta anser att ansvaret ligger på föräldrarna, men också på skola, dagis och media. Signaturen F_lex skriver:

"Tycker de e riktigt dåligt av aftonbladet å ställa en fråga om de e för mycke uppmärksamhet mot de överviktiga! Ni har ett jätteansvar i det hela!! Jag menar, gå in på eran sida och titta: G-I metoder hit och han tappade 50 kilo på 2 veckor dit!! (...) tidvis tycker jag de e de enda ni skriver om eller verkar vara intresserade av!! (...) min inställning till övervikt är att jag tror de ligger hos föräldrar som i dagens sammhälle inte har tid eller ork att laga riktig mat!"

Föräldrar, var är ni?

Signaturen KleggVeck skriver:

"...det spelar ingen som helst roll vad folk säger när det gäller feta ungar. Det är ENBART två som kan beskyllas, 1; Föräldrarna. Dessa föräldrar ger ju garanterat sina barn fel mat (och för mycket) och ser inte till att ungarna rör sig utan låter dem sitta o spela TV-spel. 2; Skolan. Mindre gymnastik-timmar leder till sämre motion vilket leder till att hälften av ungarna inte vill va med på gympan för att de redan BLIVIT för feta vilket i sin tur leder till ÄNNU fetare ungar."

Tjorfzan undrar helt enkelt, var är föräldrarna?

"VAR är föräldrarna? Det är INTE kärlek att övergöda sina barn och sedan bortförklara med att "jag ville så väl."

Det bästa du som förälder kan och bör göra är att öppna ögonen i tid och försöka hjälpa ditt barn till mer normal kroppsvikt. Tom du som förälder kanske behöver gå ner några kilo och då kan ni gemensamt sporra varandra. Ät sunt och rör mer på er så kommer långsiktigheten att ge resultat! "

Signaturen Medvetandet menar att det till och med kan handla om misshandel under rubriken Accepterad misshandel:

"När ett barn tvingats leva på vatten och bröd så ställs föräldrarna inför rätta för misshandel, när ett barn tvingats leva på snabbmat och läsk så säger vi 'ojdå!'."

För smal, också ett problem

Problemet med fettma bland yngre har också en omvänd sida menar signaturen Dartanjang :

"Min nioåring kom hem från en kompis häromdagen. Kompisen är trådsmal, men hade ägnat större delen av tiden åt att prata om att hon nog behövde banta och hur tjock hon var. Min dotter, som är vad jag kallar lite mullig(definitivt ingen fara) tog illa upp givetvis. Jag försökte förklara att det förmodligen var ett sätt för den andra tjejen att hävda sig. Inte hjälper det. Hon ser sig som tjock och mindre värd.

Hon är nio, som sagt..."

Följ fortsättningen av Ung och Tjock imorgon och chatta med våra experter. Diskutera också vidare i vårt Forum!

ARTIKELN HANDLAR OM