Mejla

Åsa Erlandson

"Finns det någon anledning att sporta i trosor – utöver gubbsjuka?"

RELATIONER

Vad blir nästa steg för att hotta upp tittarsiffrorna? Handboll i
högklackat? Slalom i string?

Kvinnor får ha kläder på sig. Det har Internationella volleybollförbundet bestämt efter ÅR av diskussioner. Svårt beslut tydligen. Vi får ändå gratulera förbundet åt att de, år 2012, ändå har kommit fram till att volleyboll är sport och inte sex.
Själv struntar jag i vad idrottare har på sig, bara man ser vilket lag de tillhör. För min del får de gärna spela volleyboll i både bikini och burka om de så vill. Det knäppa var ju att tjejerna inte fick välja själva. Medan killarna kan dölja hela paketet i fladdriga boxershorts var tjejerna tvungna att åla på sig trosor som var så små att den enda funktionen blev en slags tandtråd för baken. Ge mig en enda god förklaring till att bikinin inte fick överskrida sju centimeter? Finns det överhuvudtaget någon anledning att sporta i trosor? Utöver gubbsjuka.
Men representationsbukarna på Volleybollförbundet som en gång införde bikinikravet är ändå inte värst. Idrottsvärlden har alltid delat upp män och kvinnor så att männen får fokusera på sin sport och kvinnor på att vara sexiga skyltdockor. Männen har en klädkod (shorts). Kvinnorna har en annan: publiken ska bli klädkåt av trosor och tights.
Förra året tvingades till exempel kinesiska damgolfare att fotograferas i bikini och ställa upp i en skönhetstävling. Fast det handlande inte alls om jakten på tittarsiffror, försäkrade en representant för Kinas golfförbund: ”Kvinnlig golf handlar inte bara om tävling. Det är också frisk luft och vackra vyer.” Av någon anledning gällde inte det männen.
Vi har även den löjliga lilla kjolen inom damtennisen som borde avskaffas även av aerodynamiska skäl (hur många bollar har Ana Ivanović missat på grund av luftmotståndet?). Och härom året försökte Internationella badmintonförbundet införa kjoltvång. Så där håller det på och då har vi inte ens nämnt "kläderna" inom friidrotten.
Vad blir nästa steg för att hotta upp tittarsiffrorna? Handboll i högklackat? Slalom i string? Kanske är det lika bra att gå händelserna i förväg och införa en enhetlig klädkod för all idrott. En regel som
både är enkel och rättvis: I sann olympisk anda måste alla tävla nakna, som förr i tiden!

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson