Kejsarsnitt ökar risk för diabetes

Av: Kerstin Danielson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förklaringen kan finnas i tarmen

GÖTEBORG. Barn som föds med kejsarsnitt löper högre risk att drabbas av typ 1-diabetes.

Förklaringen kan finnas i tarmen.

Där blir bakteriefloran annorlunda, jämfört med barn som fötts på naturlig väg.

Skyddad värld Ett barn som fötts genom kejsarsnitt utsätts inte för samma bakterier som ett barn som fötts vaginalt. Därför löper de större risk att drabbas av diabetes.
Foto: CAROLINA BYRMO
Skyddad värld Ett barn som fötts genom kejsarsnitt utsätts inte för samma bakterier som ett barn som fötts vaginalt. Därför löper de större risk att drabbas av diabetes.

Flera studier har pekat i samma riktning: det finns ett samband mellan kejsarsnitt och barndiabetes.

Nu hävdar forskare att risken är 20 procent högre för barn som fötts med kejsarsnitt.

Doktor Chris Cardwell från Queens University i Belfast på Nordirland har, tillsammans med kollegor från flera länder i Europa, gjort en så kallad meta-studie. De har sammanställt 20 olika vetenskapliga arbeten. Det första i raden är svenskt, från 1992. Författaren heter Gisela Dahlquist, professor och barnläkare i Umeå.

Hjälper immunsystemet

–?Diabetes typ 1 är en komplex sjukdom. Riskfaktorerna är flera. Och de samverkar, säger hon. Barnet bär anlag för sjukdomen – och det finns hos 50–60 procent av befolkningen.

Forskarna har tagit hänsyn till vissa kända riskfaktorer för diabetes typ 1. Som till exempel barnets födelsevikt och om mamman har ammat det eller själv hade diabetes.

Ett barn som fötts vaginalt får en bakterieflora i tarmen som saknas hos barnet som fötts med kejsarsnitt. De här bakterierna har en viktig funktion. De hjälper immunsystemet att utvecklas på ett naturligt sätt.

Men Gisela Dahlquist vill lugna alla kvinnor som fött med kejsarsnitt.

–?Kejsarsnitt är ett medicinskt ingrepp som ska göras på medicinska indikationer. Risken att barnet ska drabbas av diabetes är mycket liten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN