Relationer

"Mina klackskor förstörde min ryggrad"

RELATIONER

Brittiska tv-stjärnan Claire Young blev sängliggande av smärta.

Allt fler kvinnor skadar ryggen av sina höga klackskor.

Det varnar flera läkare i Storbritannien för – efter att en ung tv-stjärna fått grava ryggproblem av sina skor.

Klackskor kan skada ryggen.
Klackskor kan skada ryggen.

I tv-serien The Apprentice gäller det att se affärsmässig ut – deltagarna tävlar om toppjobb. Unga finalisten Claire Young brukade klä sig i tio centimeter höga klackskor. Men nu berättar hon att klackarna helt förstört hennes ryggrad.

– Alla förväntade sig att jag var ute och firade när jag klarade mig till finalen. Men jag låg på rygg och hade så ont att jag inte kom ur sängen, ännu mindre njuta av vad som skulle ha varit mitt livs lyckligaste tid, säger hon enligt Daily Mail.

Klämde kotorna

De höga klackarna påverkade ryggradens naturliga kurva, och gjorde så att nerverna i de lägre kotorna klämdes. I flera veckor hade Claire Young ryggont, men hon ignorerade varningstecknen.

– Sen kom det plötsligt en smärta som fick mina ögon att tåras, säger hon.

När klackarna blir högre skadar det också i högre utsträckning ryggraden, varnar nu brittiska läkare. De har märkt att allt fler kvinnor får ryggproblem av sina högklackade skor, skriver Daily Mail. Många skor är alldeles för höga, enligt Andrew Howard, en ryggrads-kirurg för Onehealth Group i Sheffield.

– Att ha dem under utekvällen ibland ger inte så mycket problem, men att ständigt bära dem medför ett konstant tryck på den nedre ryggen, något som kan skapa ryggont.

– Tyvärr blir det här mycket vanligare. Jag ser trettio procent fler unga kvinnor med ryggproblem som ett resultat av trenden med höga klackar, säger Ian Horsley, den sjukgymnast som behandlade Claire Young.

Stora risker

För personer med ryggproblem, dålig hållning eller de som gör mycket tunga lyft är det ännu mer riskabelt att bära högklackat. Men även för helt friska kvinnor kan det vara riskabelt, enligt Andrew Howard.

Claire Young bär numera högklackat bara till fest.

Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer