Vill ha tredje kön

Australiskt förslag: Skapa ett tredje könsbegrepp

Australiens officiella övervakningskommission för mänskliga rättigheter vill etablera ett tredje könsbegrepp, på engelska kallat ”intersex”, rapporterade tidningen Daily Telegraph på lördagen.

– Förslaget har varit aktuellt även i Sverige, säger psykolog Maj-Briht Bergström Walan, som arbetar med transsexualitet.

Beteckning "intersex" skulle kunna användas i officiella dokument som pass och körkort. Den skulle vara en tredje juridiskt erkänd klassificering vid sidan om man och kvinna.

– Det handlar om personer som är transsexuella, eller personer som föds med dubbla kön, säger Maj-Briht Bergström Walan.

Ett barn på 10 000

Enligt Socialstyrelsen föds cirka tio barn per år i Sverige med oklart kön. Det innebär ett barn på 10 000. Men forskare i USA anger högre siffror.Enligt professorn Ann Faustor-Sterling föds ett barn på 100 med någon avvikelse som påverkar könet och ett till två barn per 1 000 får sina könsorgan korrigerade kirurgiskt, uppger Ottar.

– Det vanligaste är män som upplever att de egentligen är kvinnor, förklaringen är biologisk.

Ska diskuteras

Förslaget om ett tredje kön kommer från Human rights and equal opportunities commission. Deras dokument ”Sex Files – The legal recognition of sex” har lämnats för diskussion till grupper som är engagerade i könsrelaterade frågor.

Kommissionen är knuten till staten och rådgivare till den australiska regeringen.

Publisert: