Nya kärleksrysaren: cyberdumpning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Nobbad via mobil eller mejl? Så handskas du med göra slut-fegisar

Skärm-dumpad? I vårt tekniksamhälle är det frestande att ta den fega vägen i stället för att göra slut ”face to face”. Men det är inget att rekomendera enligt relationsexperten Sverker Wadstein. Bilden är arrangerad.

Rallydrottningen Tina Thörner fick ett sms från sin sambo när hon tävlade i Dakarrallyt i Afrika.

Beskedet: Du är dumpad.

pip pip Mattias Ekström lät mobilen vara budbärare när han bröt med Tina Thörner.

Att få höra att det är slut är jobbigt. Ännu värre om beskedet kommer via ett pip i mobilen.

Tina Thörner fick veta att relationen med Mattias Ekström, också han rallystjärna, var över när hon tävlade i Afrika. Mannen hon hade sett fram emot att bygga sin tillvaro med skickade ett sms där han förklarade att det var slut. Tina berättade nyligen om chocken i SVT:s program ”Fråga doktorn”.

– Du lever med en människa och du tror att han ska agera på ett visst sätt, och sedan gör han tvärtom, på ett sätt som för dig är fullständigt ologiskt och känslokallt, sa Tina.

”Agera efter förnuft”

Brytningen skedde för några månader sedan. I dag har Tina kommit över sorgen och konstaterar att alla människor är olika och gör vad som känns rätt för dem, även om det tycks fegt i andras ögon.

– Alla är unika och gör sina val, efter sina förutsättningar.

Att få de hjärtekrossande orden via sms eller mejl blir vanligare, i takt med att vi lever i en alltmer högteknologisk värld.

Fast hur återhämtar man sig efter en sådan knäck på självkänslan? Och hur besvarar man ett göra slut-meddelande som levereras via cyberspace?

Åtgärd nummer ett: ta det kallt.

– Vänta med att svara, så du agerar efter förnuft snarare än känsla, säger Sverker Wadstein, familjerådgivare vid företaget Bra relationer i Norrköping.

Plan B är ett brev

Att slå tillbaka med samma mynt och skicka iväg ett sms eller mejl är frestande, men sänk dig inte till ditt ex nivå.

– Svåra saker ska man helst prata om, och inte ta via andra vägar. Om det inte är möjligt att tala ut är det bästa att skriva ett personligt brev.

Nästa steg är att komma ihåg att ett fegt tillvägagångssätt säger mer om ditt ex än om dig.

– Det säger ingenting om ditt eget värde. Det är viktigt att inte ta på sig ansvaret för någon annans handlingar, säger Sverker Wadstein.

Och även om det är en svag tröst, så kan det vara bra att komma ihåg att fega dumpningsmetoder lätt slår tillbaka på den som väljer att separera.

Här är kändisarnas värsta separationer

Hur oschysta får göra slut-metoderna egentligen vara?

Kommunikationsexperten Nicolas Jacquemot betygsätter kändisarnas värsta dumpningar.

Ju mer poäng på skalan desto oschystare metod...

Bye-bye via e-post

Jessica Simpson, 27, sa bye-bye till sin ex-make Nick Lachey via mejl efter att han vägrat följa med på en välgörenhetsresa till Afrika. De tu separerade offentligt 2005, vilket Jessica enligt pressen ångrade två år senare.

Experten om metoden: ”Fördelen med mejl är väl att man slipper det jobbiga samtalet, nackdelen är att man uppfattas som en fegis. Dessutom kan den som blir dumpad bli förbannad och sprida mejlet vidare.”

Poäng på oschysst-skalan: 7/10

Tog ut skilsmässa via fax

Phil Collins, 57, tog ut skilsmässa från sin ex-fru Jill Tavelman via fax 1996. Han har efteråt förklarat att det berodde på att ex-frun vägrade besvara hans telefonsamtal.

Experten om metoden: ”Om den andra inte svarar i telefon får man ju ta till de medel som finns. Fördelen med fax är att budskapet går fram tydligt, men risken är att en dumpad partner kan visa upp faxet för hela världen.”

Poäng på oschysst-skalan: 6/10

Annonserade sitt singelliv på tv

Matt Damon, 37, berättade för hela världen – och flickvännen Minnie Driver – att han var singel från Oprah Winfreys soffa. Minnie har offentligt kritiserat Matts tillvägagångssätt och de båda separerade i en allt annat än vänskaplig anda.

Experten om metoden: ”Det här tar priset! Riktigt låg nivå, ännu värre är att det var i en av världens mest sedda tv-shower. Att avsluta en relation bör vara privat.”

Poäng på oschysst-skalan: 10/10

Bröt med flickvännen i radio

Engelske komikern Johnny Vegas, 36, delgav världen sitt uppbrott från flickvännen via en radioshow. Han sa: ”Om hon lyssnar, vilket vore otroligt, så vill jag bara säga att hon inte gjorde något fel, hon bara slutade försöka.”

Experten om metoden: ”Också en riktig no-no! Antagligen var det mycket frustration och hämndlystnad inblandat. Göra slut är inget man gör i radio.”

Poäng på oschysst-skalan: 9/10

Läsarna: Så blev vi lämnade

Ett sms avslutade allt

”Jag dejtade en kille några gånger som jag träffat på nätet. Sista gången var vi ute och åt och hade jättetrevligt. Vi kramades när vi skildes, men sa inget speciellt. Tio minuter senare fick jag ett sms, han skrev att vi nog inte borde ses igen. Vilken feg stackare!”

Malin

Jag vidarebefordrade hans mejl

”Killen jag träffade under ett halvår var upptagen, men sa att han skulle lämna sin tjej. Jag trodde honom – men en dag fick jag ett mejl där han skrev att han skulle ha barn med sin sambo. Vad jag gjorde? Jag vidarebefordrade hans mejl till sambon. Inte så snällt, men jag var så sårad...”

Anneli

Hon blev singel på Facebook

”Hade funnit min drömtjej, trodde jag. Vi dejtade i några månader, men sedan drog hon sig undan utan att säga något. En dag hade hon ändrat i sin profil på Facebook, skrev att hon var ”happy singel”. Kändes inte bra...”

Benny

Kallblodigt dumpad? Så går du vidare

1 Lasta inte dig själv – identifiera dig inte med ditt ex handling.

2 Vänta innan du svarar på beskedet. Vad vill du säga?

3 När du kontaktar ditt ex, gör det på ett så vuxet sätt som möjligt. Det bästa är att få till ett möte, där ni kan ses ansikte mot ansikte.