Orakat – håribelt eller bara härligt?

Av: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Nu kommer motreaktionen på den renrakade trenden

Både Arvida Byström, 19, och hennes vänner skippar rakhyveln.
Både Arvida Byström, 19, och hennes vänner skippar rakhyveln.

Äckligt, ofräscht och onaturligt. Kvinnlig kroppsbehåring är mer tabu än någonsin. Samtidigt blir det allt fler som ifrågasätter idealen.

– Jag utmanar gärna modevärlden med att plåta orakade tjejer, säger fotografen och bloggaren Arvida Byström.

”Alltså... för mig kan det bli lite av en fobi faktiskt.”

Citatet är hämtat från senaste VeckoRevyns killpanel som handlar om kvinnlig kroppsbehåring och samtliga i panelen är eniga om att håriga tjejer är jätteäckligt.

Kvinnlig kroppsbehåring är mer tabu än någonsin.

Ett tecken i tiden är att kändiskvinnor får mer uppmärksamhet om de visar upp sin kroppsbehåring än om de gör en Paris Hilton och avslöjar att de inte har trosor.

Orakat nya skandalen

Julia Roberts var först ute. På premiären till ”Notting Hill” avslöjades det att hon inte hade rakat armhålan. Bilderna kablades ut och hon kallades allt från ohygienisk till provokativ.

I dag är de kvinnliga stjärnornas armhålor och ben paparazzifotografernas nya favoritmotiv och ”titta-hon-är-orakad-skandalerna” avlöser varandra. Ena dagen är det Lily Allen som stått på scen med stubb, andra dagen är det ”Precious”-stjärnan Mo’nique som kommer till Golden Globe med håriga ben nedstuckna i ett par högklackade.

”Hårigt på väg tillbaka”

Trendanalytikern Henrik Mattsson på Bloc Framtidsforskning tycker att trenden ändå delvis tyder på att hårigt är på väg tillbaka.

– På manssidan är det helt rätt att ha stort skägg och mycket hår på bröstet – som absolut inte vaxas bort. Men även på kvinnosidan händer det en del. När stjärnor som Drew Barrymore går på röda mattan med orakade armhålor är de anti på ett sätt som visar att de är mänskliga. Jag tror att hårigt kommer att bli det nya rakade. Även om det går långsamt.

Och visst ifrågasätter allt fler den hårlösa normen. Tidigare i år hade den internationella hipstertidningen Vice ett modereportage där alla modellerna hade långt mörkt hår på benen eller orakade armhålor. Fotograf var den svenska exmodellen Arvida Byström.

– Jag ville visa upp tjejer i typiskt gulliga kläder, men med naturlig kroppsbehåring. Många suckade och tyckte att det var äckligt och typiskt Vice att vilja provocera. Men varför säger ingen att det är typiskt Elle när man ser rakade modeller?

Arvida började arbeta som modell redan som 16-åring.

– Modellandet gav mig bekräftelse, samtidigt som det kom från en ytlig och kändisfixerad värld och det hade jag svårt att stå för.

Ständigt ifrågasatt

Arvida Byström började fundera över vad kvinnor måste göra för att bli accepterade och för att ses som naturligt snygga.

– Inför plåtningar rakade jag benen eftersom jag måste, men däremellan lät jag det växa och kände att jag trivdes med det.

Sedan slutade hon raka armhålorna.

– Jag ville utmana mig själv. Jag har alltid tänkt att det har varit ofräscht, men i dag förstår jag inte varför. Har man rakade armhålor hamnar svetten direkt i kläderna, på vilket sätt är det fräschare?

Men en hårig tjej provocerar och Arvida har fått vänja sig att ständigt bli ifrågasatt.

– Jag får förklara mig gång på gång. Samtidigt umgås jag mest i kretsar där mina tjejkompisar inte heller rakar armar och ben.

Hon är noga med att påpeka att hon inte tycker det är fel att raka sig. Men att hon inte köper argumenten att det är ohygieniskt eller onaturligt att skippa hyveln.

– Många tjejer har strumpbyxor på sommaren för att de skäms för sitt stubb och själv undvek jag att ha linne om jag hade glömt att raka armhålorna. Det blir så begränsande.

Publicerad: