Blondiner tjänar mer men slösar på impuls

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Kan inte motstå choklad, kläder och skor

Blondiner tjänar mer pengar än brunetter och rödhåriga, men slösar mer. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Peter Wixtröm, Ann Johansson, Peter Kramer, Evan Agostini, AP Mark Mainz, Henrik Brunnsgård
Blondiner tjänar mer pengar än brunetter och rödhåriga, men slösar mer. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Blonda bombnedslag tjänar mest pengar.

Men det behöver inte betyda att det är rikare än sina brunhåriga medsystrar.

För blondiner är nämligen bäst på att sätta sprätt på sina tillgånger.

De har ett rykte om sig att vara dumma och lite korkade. Men tjejer med guldiga lockar håvar in mer pengar än både brunetter och rödhåriga, visar en brittisk undersökning från Onepoll.

Men trots att blondiner har ett tjockare lönekuvert än sina medsystrar, är de oaktsamma med sin kosing.

Betala gamla krediter

35 procent av deras lön går nämligen till att betala gamla krediter. Anledningen är att de inte kan motstå att unna sig själv sådant som choklad, skor och handväskor.

Undersökningen visar att blondiner egentligen borde vara bra på att sköta ekonomin. Särskilt eftersom hälften har koll på varenda krona de spenderar.

Stenkoll på ekonomin

Två tredjedelar vet exakt vilka utgifter de har varje månad. Och 93 procent vet hur mycket av lönen som går till bostadslån, räntor, räkningar och autogirobetalningar.

35 procent av blondinerna i undersökningen har även investerat pengar i aktier.

Men trots sitt ekonomiska sinnelag ger de efter för shoppingfrestelserna och impulsspenderar pengar på kläder, smink och tidningar.

Sonia Rehill är talesperson för sajten The Motley Fool, som har beställt undersökningen. Till Onepoll säger hon:

– Även om undersökningen visar att de med blont hår tjänar mest och är insatta i sin egen ekonomi ska icke-blondiner inte hänga läpp. Det är inte vad du tjänar som gör dig rik. Vad du gör med pengarna är det viktiga. Vem som helst kan öka sina tillgånger genom att investera i sådant som aktier.

Sparar till pensionen

Studien visar också att blondiner är självsäkra när det gäller sina ekonomi. Så mycket som 73 procent har ingen ångest över att boka ett möte med banken. Och två tredjedelar är inte skrämda av finansiella institutioner.

69 procent av blondinerna uppgav att de har sparkonton, 17 procent har obligationer och 14 procent har aktier. Dessutom sparar 46 procent till pensionen.

Sticker huvudet i sanden

Men när det gäller att unna sig den senaste dvd:n eller cd-skiva sticker en tredjedel huvudet i sanden heller än att erkänna för sig själva att det inte har råd.

Samtidigt säger Sonia Rehill att livet blir tråkigt om allt vi gör är att samla pengar på hög.

– Fast om vi satsar lite på investeringar kan vi faktiskt tjäna mer pengar. Aktiemarknaden vet inte vilken hårfärg du har. Och det är goda nyheter för tjejer som känner att de förtjänar att unna sig något då och då.

Wendela

Publicerad: