”Ska jag berätta om alla kvinnor?”

Av: Ulrika Lidbo

Publicerad:
Uppdaterad:

Eva Rusz och läsarna ger Marcus råd i relationsdilemmat

HÖLL TYST Marcus nya flickvän berättade över middagen att hon är ganska oerfaren sexuellt. Själv har han legat med över 60 kvinnor – men det vågade han inte säga. (Bilden är arrangerad.)
Foto: Jupiter Images
HÖLL TYST Marcus nya flickvän berättade över middagen att hon är ganska oerfaren sexuellt. Själv har han legat med över 60 kvinnor – men det vågade han inte säga. (Bilden är arrangerad.)

Över en romantisk middag i början av en relation är det inte läge att avslöja att man haft över 60 sexpartner, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Vissa saker i sitt ”förr liv” behöver man inte berätta.

”Jag har kanske lite mer erfarenhet …”

Det hade Marcus kunnat säga.

Exakt hur mycket mer erfarenhet han har, kan han nämna vid ett senare tillfälle, när han och tjejen har knutit an mer till varandra, tycker Eva Rusz.

Lätt att sätta stämpel

Risken med att avslöja antalet sexpartner på ett tidigt stadium i en relation är att den som lyssnar gör sig föreställningar som kanske inte stämmer.

–?Det är lätt hänt att man sätter en stämpel på någon, säger Eva Rusz.

Kan vara sexmissbruk

Men kan Marcus vara trogen en kvinna? Hans många sexpartner kan tyda på sexmissbruk, anser Eva Rusz. Det går dock inte att fastställa utan mer detaljerad information.

–?Att ha 60 partner mellan det att man är 15 och 60 år är inte konstigt. Att däremot ha 60 partner på två år gränsar till missbruk.

Bakom ett sexmissbruk döljer sig ofta känslomässiga problem.

–?Att tvångsmässigt använda sig av sex innebär att man sexualiserar andra känslor i vardagen, säger Torbjörn Fjellström på Dysberoendekliniken i Stockholm, som specialiserat sig på behandling av sexmissbruk.

I Sverige finns ingen statistik över hur vanligt sexmissbruk är, men siffror från USA visar att omkring fem procent av befolkningen är drabbade. Siffran baseras på antalet hjälpsökande, därför anses mörkertalet vara stort.

Bli en bättre partner

Eva Rusz tycker att Marcus för sin egen skull bör göra klart för sig varför han har haft så många sexkontakter.

–?På så vis lär han känna sig själv i syfte att bli en bättre partner, säger hon.

Ska Marcus avslöja antalet partners? Så tycker läsarna:

NEJ Om du skulle berätta att du haft sex med över 60 tjejer kan det riskera att förstöra ert förhållande. Se det som en vit lögn, för er skull.

Sofia

JA Det är jättebra att vara ärlig direkt. Om det håller mellan er, slipper du ljuga och allt blir mycket lättare. Om hon älskar dig spelar det ingen roll för henne.

Annika

NEJ Varför måste man berätta hur många man haft sex med? Vem vet, hon kanske ljög för att tvinga ur dig ett svar?

Madde

Publicerad: